Росія не вважає геноцидом "так званий голодомор" в Україні

Понеділок, 13 листопада 2006, 18:20

Міністерство закордонних справ Росії не бачить підстав визнавати голодомор 1932-1933 років в Україні як геноцид за етнічною ознакою.

Про це йдеться в коментарі департаменту інформації і преси МЗС Росії "у зв'язку з обговоренням у пресі України, так званого, "голодомору" 1932-1933 років".

"В українській пресі продовжується обговорення "голодомору" 1932-33 років. При цьому нерідко висувається теза, що голод того періоду був не просто навмисно спровокований керівництвом СРСР, але і спрямований винятково проти українського народу", - зазначається в коментарі.

"Наявні на цей рахунок архівні матеріали свідчать, що масовий голод початку 30-х років дійсно був багато в чому обумовлений політикою тодішнього керівництва Радянського Союзу. Однак, зовсім очевидно, що проводилася вона не за національною ознакою", - додається в документі.

МЗС Росії вважає, що "усім нам варто більш виважено ставитися до таких складних і болючих питань нашої спільної історії, не допускати їхньої політизації".

Міністерство нагадує, "що у 2003 році на 58-й сесії Генеральної асамблеї ООН більшість країн - учасниць СНД, у тому числі Україна і Росія, а також багато інших держав ухвалили спільну заяву, в якій висловили глибоке співчуття мільйонам українців, росіян, казахів і представників інших народів, які стали жертвами голоду тих років".

"При всьому трагізмі тодішніх подій немає підстав визначати те, що сталося, як геноцид за етнічною ознакою. Дана заява була поширена як офіційний документ ООН", - зауважує МЗС Росії.

У коментарі говориться, що "сьогодні в Росії з гіркотою згадують цю трагедію, що забрала мільйони життів українців, росіян, казахів, представників інших народів Радянського Союзу". "Це наш спільний біль і спільна пам'ять", - стверджує МЗС Росії.

У повідомленні нагадується, що 8 листопада в ході зустрічей міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова з керівниками України "було досягнуто принципової згоди про подальше поглиблене вивчення даної проблеми істориками двох наших країн".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування