Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Міністр Януковича живе не на Місяці і лякає катастрофою

Вівторок, 14 листопада 2006, 09:29

Міністр економіки Володимир Макуха прогнозує, що на цьому тижні постачання українського зерна за кордон буде розблоковано.

"Думаю, що на цьому тижні вже почнеться розблокування постачань. У принципі, зараз вирішення цього питання знаходиться на стадії завершення", - сказав Макуха в інтерв'ю "Известиям в Украине".

На питання, у зв'язку з чим було припинено експорт зерна з виданих ліцензій і чому було введене квотування, міністр відповів:

"Виникло дві проблеми. Перша була пов'язана з тим, що уряд тільки закінчує ревізію реального балансу зернових, і я думаю, що до кінця цього тижня буде отримана повна картина. Друга проблема — це те, що не всі дані, які були надані одержувачами ліцензій, виявилися достовірними. Була проведена перевірка, вона підтвердила: допущені документальні порушення".

Говорячи про перспективи вступу України до СОТ і ЄЕП, Макуха відзначив, що "навіть будучи членами СОТ, можна знаходити якісь додаткові можливості для співпраці" і ЄЕП "може бути такою можливістю".

"Для нас Росія — це важливий стратегічний партнер. Тому правильно сформульоване питання ЄЕП дуже важливе. Однак необхідно, щоб простір формувався на базі ідеології СОТ. Тому що в іншому випадку ми дійсно можемо ввійти у конфлікт з досягнутими домовленостями", - сказав він.

Макуха також спростував інформацію про те, що за більш низьку ціну на газ Україна заплатила Росії деякими політичними поступками.

"Я нічого не чув про такі домовленості і жодного разу на засіданнях і нарадах уряду такі питання не ставилися. Принаймні, у моїй присутності", - сказав він.

За його словами, у всіх цих домовленостях ключовою була економічна складова.

"Багато хто каже, що ми могли б ставкою транзиту компенсувати зростання ціни (на газ). Але тільки на нашій ділянці. Тоді Росія підняла би ставку транзиту середньоазіатського газу по своїй території. У кращому випадку Україна нічого б не виграла. Так, що така ситуація йде на руку Росії, оскільки через низьку ставку на транзит по нашій території вони можуть більше заробити на своєму газі", - сказав Макуха.

Говорячи про 100 днів роботи уряду Віктора Януковича, міністр сказав:

"У мене не склалося враження, що прихід нового уряду погіршив ситуацію. Можливо, трошки більш жорстко почала працювати система адміністрування, тобто почали збирати ті податки, по яких раніше можна було ухилятися від сплати. Якщо це і жорсткість — то ця жорсткість у рамках закону".

"Зараз багато кажуть про те, що необхідно збільшити підтримку одним соціальним групам, іншим соціальним групам. Ми живемо не на Місяці і бачимо, як важко доводиться простим людям, але є реальні можливості, долати які просто небезпечно. Це може привести країну до катастрофи", - сказав Макуха.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...