Ющенко хоче потрапити в європейський документ, щоб захищатися від Росії

Середа, 15 листопада 2006, 12:34

Україна хоче бути активним учасником угоди між Росією і ЄС про постачання енергоносіїв.

Про це заявив президент Віктор Ющенко, виступаючи на міжнародному медіа-форумі, повідомляють "Українські новини".

Він нагадав, що Європейський Союз виступив з ініціативою ухвалення глобальної енергетичної угоди між ЄС і Росією.

Ющенко допускає, що ця угода може дати відповіді на ті питання, на які не могла відповісти Європейська енергетична хартія (до якої Росія відмовилася приєднатися).

На думку президента України, цей документ можна розглядати як альтернативний до енергетичної хартії і він допоможе погодити всі нюанси енергетичних відносин ЄС і Росії.

"Україна підтримує це питання, оскільки воно відповідає національним інтересам. Нам хотілося б, щоб при формуванні цієї глобальної угоди між виробником енергоносіїв і європейських споживачів енергоносіїв органічною складовою частиною була і транзитна політика, у якій Україна займає провідне місце", - підкреслив Ющенко.

Він нагадав, що Україна є найбільшим транзитером російського газу і нафти в Європу.

"Ми хотіли б, щоб у такому контексті була врахована позиція України в цій або відповідній угоді – це наше ключове прагнення", - підкреслив президент.

У той же час Ющенко відзначив, що Україна розділяє засади, принципи і усю філософію Європейської енергетичної хартії і вважає, що це універсальний документ для формування європейської енергетичної політики.

Обком

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування