Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Черновецького попередили, що ним може зайнятися прокуратура

Середа, 15 листопада 2006, 13:52

Розпорядження Київської міськадміністрації про підвищення в столиці з 1 грудня тарифів на житлово-комунальні послуги буде недійсним без реєстрації в органах юстиції, заявив міністр юстиції Олександр Лавринович.

"В Україні існує порядок, визначений законодавством, відповідно до якого всі акти місцевих держадміністрацій, які мають нормативний характер або стосуються прав громадян, проходять обов'язкову держреєстрацію, що проводиться відповідними органами юстиції в областях, районах, у містах Києві і Севастополі", - цитує слова Лавриновича "Інтерфакс-Україна".

"Якщо такий акт не зареєстрований, він не вступає в дію з усіма наслідками, що з цього випливають, тобто цей акт є не діючим, а не діючі акти не застосовуються", - підкреслив міністр.

Він також відзначив, що якщо розпорядження КМДА про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги не буде зареєстровано в Київському міському управлінні юстиції, і на його підставі платежі за житлово-комунальні послуги будуть нараховуватися за новими тарифами, то "це вже компетенція прокуратури", яка повинна звернутися в суд.

"Органи юстиції виконують свою функцію - реєструють або відмовляють у реєстрації, а у випадку неподачі на реєстрацію - оприлюднюють акти, які є недіючими, і всі посадові особи, які використовують або керуються у своїй діяльності не діючими актами, беруть на себе серйозну відповідальність, і це вже стосується органів прокуратури", - заявив міністр.

Раніше перший заступник голови Київської міськадміністрації Анатолій Голубченко заявив, що питання про встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги відноситься до компетенції органів місцевого самоврядування, тому розпорядження КМДА як акт виконавчого органу міськради не підлягає реєстрації в органах юстиції.

"Ми не повинні подавати (розпорядження про підвищення тарифів на реєстрацію в органи юстиції), і ми не подаємо ", - заявив він.

При цьому перший віце-мер столиці звинуватив Мін'юст у "подвійних стандартах", оскільки з його боку не було ніякої реакції на підвищення тарифів на житкомпослуги в інших регіонах без реєстрації розпоряджень органів місцевого самоврядування про таке підвищення в органах юстиції.

Міністерство юстиції в середу оприлюднило роз'яснення про те, що необхідність реєстрації цього розпорядження обумовлена особливостями закону "Про столицю - місто-герой Київ".

Виходячи з цих особливостей, розпорядження Київської міськадміністрації є одночасно нормативним актом і органу місцевого самоврядування як виконавчого органу Київради, і органу виконавчої влади - держадміністрації. А акти держадміністрацій відповідно до діючого законодавства підлягають обов'язковій реєстрації в органах юстиції.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:08
Європарламент у боротьбі з відмиванням грошей схвалив ліміт готівкових платежів у 10 тисяч євро
09:04
За "злив" позицій ЗСУ настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП арештували без права застави
08:46
Білий дім відреагував на вето Росії в ООН щодо нерозміщення ядерної зброї у космосі
08:43
Навіщо на фронті потрібні засоби РЕБ, чому їх критично не вистачає, чим це загрожує військовим
08:38
Росія виробляє більше зброї, ніж їй треба на війні, і вже заповнює склади − міністр оборони Німеччини
08:25
У Німеччині висунули звинувачення семи підозрюваним радикальним ісламістам
08:18
фото Росіяни гатили по Нікопольщині: пошкодили будинки, газогін і ЛЕП
07:51
Вибори президента Північної Македонії: перший тур виграла опозиційна кандидатка
07:44
ЗСУ за добу відмінусували понад тисячу окупантів
07:36
США відбили повітряну атаку хуситів в Аденській затоці
Усі новини...