"Укргаз-Енерго" відповіло Гайдуку, що воно не монополіст

Субота, 18 листопада 2006, 12:30

Компанія "Укргаз-Енерго" спростовує інформацію про свій монополізм на ринку природного газу України.

Про це йдеться в прес-релізі компанії, розповсюдженому в суботу агентством "Інтерфакс-Україна".

"На сьогодні ліцензіями НКРЕ на поставку природного газу володіють близько 400 суб'єктів господарювання в Україні. Загальний обсяг виданих НКРЕ ліцензій перевищує 70 млрд. куб. м на рік. Тому де-юре твердження щодо монополізму ЗАТ "Укргаз-Енерго" викликає протест", - йдеться в прес-релізі.

"При цьому слід зазначити, що з загального обсягу природного газу в ПСГ України (більш 25 млрд. куб. м) ЗАТ "Укргаз-Енерго" належить лише близько 7,6 млрд. куб. м. Крім ЗАТ "Укргаз-Енерго" власниками газу в ПСГ є кілька десятків українських постачальників, у тому числі пов'язаних із приватними промисловими споживачами", - підкреслює компанія.

"Тобто ЗАТ "Укргаз-Енерго" де-факто не займає монопольного положення на ринку природного газу України", - сказано в прес-релізі.

Компанія також відзначає, що на сьогоднішній день не укладені договори на постачання природного газу з рядом підприємств, що продовжують безперебійно споживати природний газ, отриманий від приватних постачальників.

"Власники вищезгаданих підприємств, більшість з яких є офшорними компаніями, насправді вводять в оману громадськість і органи державної влади", - стверджують в "Укргаз-Енерго".

За інформацією ДК "Укртрансгаз" трейдерські компанії, що поставляли газ цим підприємствам протягом 2006 року, мають у підземних газосховищах близько 3,8 млрд. куб. м природні гази, придбаного за цінами 2005 року (за даними Української аграрної біржі - у середньому $70 за 1000 куб. м).

Компанія припускає, що ці обсяги газу в наступному році також можуть бути використані для спекулятивних махінацій.

"У ЗАТ "Укргаз-Енерго" викликають стурбованість спроби конкретної фінансово-промислової групи шляхом дезінформації лобіювати власні комерційні інтереси через державні інститути", - наголошується в прес-релізі.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування