Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Компанія "Газпрома" тисне на гігантів України, щоб відібрати їх?

Понеділок, 20 листопада 2006, 10:16

Президент Віктор Ющенко вимагає розслідувати діяльність газової компанії "УкрГазЕнерго", яку аналітики пов'язують з російським "Газпромом", і вважає, що відмова цієї компанії постачати газ промисловим споживачам України становить "загрозу національній безпеці".

Глава держави не звинувачує Кремль напряму, але у п'ятницю висловив занепокоєння, звернувшись до Антимонопольного комітету України з вимогою розслідувати діяльність компанії "УкрГазЕнерго".

Москва суттєво посилила свій вплив на український газовий ринок після підписання "скандальних січневих угод", які дозволили припинити тимчасові затримки з постачанням газу в Європу, повідомляє прес-служба президента.

Україна, яка є одним з головних транзитерів російського газу до Європи, погодилася на збільшення ціни удвічі. Цієї осені Україна погодилася ще на одне підвищення і, починаючи з 2007 року, платитиме на 40% більше – 130 доларів за 1000 кубічних метрів, нагадується у повідомленні.

Січневі угоди надали право швейцарській компанії "РосУкрЕнерго", яка належить "Газпрому" та українським бізнесменам, монопольне право на постачання російського та азійського газу в Україну.

Ці угоди також дозволили "Газпрому" частково контролювати внутрішній ринок шляхом непрямої власності в "УкрГазЕнерго".

В угоді Київ погодився віддати "УкрГазЕнерго" право постачати газ промисловим споживачам, що скоротило прибутки і платоспроможність українського енергетичного гіганта "Нафтогаз України". "УкрГазЕнерго" – це спільне підприємство, що належить "РосУкрЕнерго" та "Нафтогазу".

Аналітик енергетичного ринку Володимир Саприкін говорить, що попередження про те, що "Газпром" матиме значний вплив у спільному підприємстві, виявилися небезпідставними.

За його словами, є ризик, що "УкрГазЕнерго" може бути використана як інструмент впливу та тиску на українських великих промисловців, "примушуючи їх перейти у власність російських компаній, можливо, навіть підконтрольних "Газпрому".

Захищаючи себе, представники "УкрГазЕнерго" заявляють, що ці промислові підприємства належать українському бізнесу і контролюють великі запаси газу в підземних сховищах.

Використання цих сховищ напередодні зими дало б можливість "РосУкрЕнерго" відігравати значну роль у прибутковому бізнесі задоволення підвищеного зимового попиту на газ у Європі.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування