ПЕЧЕРСЬКИЙ СУД ВИЗНАВ ВИНУ ЛУЦЕНКА

Понеділок, 20 листопада 2006, 14:05

Печерський районний суд Києва визнав вину міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка в скоєнні ним двох правопорушень.

Про це повідомив адвокат Юрій Бергельсон, який представляв інтереси Луценка в суді.

За його словами, відповідну постанову і понеділок оголосила суддя Печерського райсуду Інна Отрош.

Вона розглянула два протоколи Генпрокуратури, в яких, зокрема, вказується, що Луценком було неправомірно присвоєно чергові звання співробітникам міліції, а також за його підписом нагороджено двох осіб іменною зброєю МВС.

Як зазначив Бергельсон, у постанові, яку зачитала суддя, також вказується, що суд визнав неправомірними два укази президента стосовно того, що міністр внутрішніх справ не є держслужбовцем, і таким чином, як додав адвокат, суд визнав, що міністр МВС є державним службовцем.

Саме тому він підпадає під дію закону про корупцію і має нести визначену цим законом відповідальність в разі скоєння корупційних діянь.

У той же час Бергельсон зазначив, що суд в процесі розгляду матеріалів справи не встановив корисливих мотивів, однак, все ж таки визнав Луценка винним в скоєнні протиправних дій.

За словами адвоката, вказана постанова оскарженню не підлягає, однак може бути відмінена суддею Апеляційного суду.

Бергельсон також поінформував, що ухвалене судом рішення передбачає стягнення штрафу з Луценка в розмірі 340 грн.

Разом з тим, адвокат вважає таку постанову суду "політичним рішенням". Пояснюючи свою незгоду з цією постановою, адвокат припустив, що вона була написана судом заздалегідь, а не в понеділок, оскільки текст міститься на 20 аркушах.

Слід нагадати, що Печерський райсуд Києва продовжив розгляд зазначеної справи в понеділок о 9.00, а вже через півтори години після цього оголосив перерву в судовому засіданні до 13.30.

Міністерство внутрішніх справ поки не коментує рішення суду.

14 листопада заступник генпрокурора Ренат Кузьмін заявив, що Генеральна прокуратура знайшла факт корупційних діянь у роботі міністра внутрішніх справ Луценка, розслідуючи справу про вбивство співробітника УБОЗ Романа Єрохіна.

15 листопада Генпрокуратура передала в Печерський суд два протоколи про нібито корупційні діяння Луценка, зокрема про невмотивовану роздачу високих звань і зброї.

Як заявили у Департаменті зв’язків з громадськістю МВС України, підставою для складання протоколів стали матеріали кримінальної справи, порушеної Генпрокуратурою відносно посадових осіб МВС за ст. 365 ч.1 Кримінального кодексу - перевищення влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення службовою особою дій, які явно виходять за межі наданих їй прав чи повноважень, якщо вони заподіяли істотну шкоду охоронюваним законом правам та інтересам окремих громадян, або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб.

Водночас, заявляє ДЗГ МВС України, безпідставність порушення кримінальної справи встановлена постановою слідчого тієї ж Генпрокуратури про відмову в порушенні кримінальної справи відносно міністра внутрішніх справ у зв’язку з відсутністю у його діях складу злочину з мотивів відсутності заподіяння шкоди інтересам держави та громадян.

У ДЗГ МВС наголошують, що безпідставність порушення кримінальної справи одночасно свідчить і про незаконність слідчих та інших процесуальних дій по ній.

Луценко підписав звернення до суду щодо скасування постанови про порушення кримінальної справи та визнання незаконними дій посадових осіб Генпрокуратури.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News