Янукович відбирає у Ющенка право перевіряти минуле чиновників

Вівторок, 21 листопада 2006, 10:58

Кабінет міністрів затвердив новий порядок проведення спецперевірок громадян, які претендують на керівні посади в системі виконавчої влади.

У понеділок, коли текст постанови був опублікований на сайті уряду, з'ясувалося, що новий порядок спецперевірок суперечить діючому указу президента, пише Комерсант-Україна.

Постанова уряду, ухвалена 15 листопада, встановлює порядок перевірки відомостей про чиновників, які призначаються постановами Кабміну, і тих, кого призначає президент за поданням Кабміну.

До цього списку входять міністри і їхні заступники, керівники органів виконавчої влади і їхні заступників, а також голови місцевих, у тому числі облдержадміністрацій.

Відповідно до постанови уряду, перевірка кандидатів на ці посади "проводиться за необхідності за дорученням міністра Кабінету міністрів".

В урядовому документі відсутні вимоги президентського указу про перевірку за проханням глави секретаріату президента і про додаткову перевірку його силами.

Рішення Кабміну викликало негативну реакцію керівництва секретаріату президента. "Секретаріат президента проти передачі Кабміну повноважень щодо проведення спецперевірок", – заявив перший заступник глави секретаріату Арсеній Яценюк.

"Тільки президент повинен визначати, яким чином проводяться спецперевірки і хто за них відповідає", - додав Яценюк, на думку якого, сьогодні діє тільки президентський указ про спецперевірки.

У той же час, адвокат Сергій Власенко вважає, що указ президента має ту ж силу, що і постанова уряду. Обидва документи діють, хоча і суперечать один одному.

"На жаль, в Україні відсутнє законодавство, яке б регламентувало ієрархію нормативних актів. До політреформи вважалося, що указ президента має більшу вагу, ніж постанова уряду, але зараз це неочевидно. До того ж це теоретична норма, вона не має шляхів практичного застосування", – додав він.

Видання нагадує, що президент має право призупинити дію постанови Кабміну й одночасно звернутися до Конституційного Суду. Однак у цьому випадку суд може прийняти сторону уряду.

Відповідно до Конституції, Кабмін "направляє і координує діяльність органів виконавчої влади". Спецперевірки проводить головне управління держслужби, що входить у систему органів виконавчої влади. Таким чином, уряд, ухвалюючи постанову про спецперевірки, діяв в рамках своїх повноважень.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...