Яценюк поїхав услід за Тимошенко говорити про енергетику

Вівторок, 21 листопада 2006, 17:41

Україна вважає за необхідне взяти найактивнішу участь у виробленні європейської енергетичної політики.

Про це під час міжнародної конференції у Брюсселі заявив перший заступник голови секретаріату президента Арсеній Яценюк, повідомляє прес-служба президента.

За його словами, під час конференції розглядалися ключові питання енергетичної безпеки та спільної енергетичної політики.

"На жаль, не дано відповіді на жодне з них. Проте, для того, щоб Європейський Союз мав зовнішню енергетичну політику, йому спочатку потрібно виробити внутрішню. Цей принцип стосується й України", – додав Яценюк.

На його думку, "кожна з країн-учасниць енергетичного ринку використовує власну монополію".

"Росія – на природні ресурси, Україна невдало намагається використовувати монополію на транзит, Європа – своє монопольне право на споживання. На жаль, Енергетична хартія не є тим інструментом, який дає відповідь на виклики сучасного енергетичного ринку", – підкреслив Яценюк.

Також перший заступник голови секретаріату висловив переконання, що "при виробленні енергетичної політики потрібно враховувати, зокрема, наявність зобов’язань країн-учасниць енергетичного ринку на міжурядовому рівні.

"Мають бути встановлені чіткі правила гри, незалежно від того, хто є основними гравцями енергетичного ринку – державний чи приватний сектор", - сказав він.

На думку Яценюка, жодна з країн не повинна мати монополію ані на доступ до ресурсів, ані на доступ до транзиту, ані на доступ до споживача.

Він також зазначив, що важливою проблемою у цій сфері також є зниження дії корупційних схем.

"Це стосується як країн-постачальників, так і країн-транзитерів і споживачів. В енергетичному секторі повинні бути встановлені прозорі стосунки", - сказав Яценюк.

"Щоб дати відповідь на всі виклики взаємин в енергетичній сфері, повинні працювати не політики, а технічні експерти, юристи, профільні фахівці. Політики повинні підключатися на вирішальному етапі, на етапі ухвалення рішень", – додав він.

На думку Яценюка, що "поки країни-транзитери та країни-споживачі дискутують про форму енергетичного ринку, країни-власники ресурсів вживають активних дій, тому не слід гаяти часу".

У конференції також взяв участь секретар Ради нацбезпеки та оборони Віталій Гайдук.

Як відомо, у вівторок у Брюсселі також перебуває лідер БЮТ Юлія Тимошенко.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...