Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Українці "намили" 32 мільярди

Понеділок, 27 листопада 2006, 10:46

За 9 місяців 2006 року підрозділи Держкомітету фінансового моніторингу передали в правоохоронні органи матеріали по 498 справах з підозрою у відмиванні коштів загальною сумою 32,35 млрд. грн.

За словами заступника голови Держфінмоніторингу Валерія Кірсанова, цього року в правоохоронні органи передано дев'ять матеріалів про операції українських резидентів з офшорними компаніями, повідомляє "Дело".


При цьому результативність роботи фінмоніторингу поки залишається невисокою. За весь час роботи установи в суди були передані 18 справ, порушених за матеріалами роботи департаменту. Вироки суди винесли за шістьма з них.

За даними Держкомітету фінансового моніторингу, офшорне інвестування залишається одним із найпопулярніших способів відмивання брудних грошей в Україні.

"Дуже часто намагаються відмити гроші за допомогою інвестицій з офшорних зон, а це практично вивезені з України брудні гроші. По суті, це легалізація грошей, вкрадених на нашій території", - пояснив начальник львівського регіонального представництва Держфінмоніторингу Петро Комар.

Офшорні території стабільно потрапляють у десятку найбільших зовнішніх інвесторів України. За даними Держкомітету статистики, Кіпр стабільно посідає друге місце за обсягом інвестування в Україну.

За 2004 рік звідси в Україну надійшло близько 1 млрд. дол., що склало 12,4% від загального обсягу зовнішніх інвестицій. За 2005 рік з Кіпру в Україну надійшло вже 1,5 млрд. дол., що склало 9,5% від загальних інвестицій. За дев'ять місяців цього року було перераховано 2,1 млрд. дол. - 11% від загального обсягу зовнішніх вливань.

У лютому цього року Кабінет міністрів своїм розпорядженням виключив Кіпр зі списку територій, що Україна визнає офшорними. "Кіпр зі списку офшорів виключив першим Янукович у 2003 році. У травні 2005 року перше, що ми зробили, це знову включили Кіпр до переліку офшорних країн", - розповів екс-міністр Сергій Терьохін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування