Україна не повелася на зовнішні кордони СНД

Понеділок, 27 листопада 2006, 16:54

Україна не згодна з деякими пунктами доповіді групи високого рівня про підвищення ефективності СНД.

Про це заявив міністр закордонних справ Борис Тарасюк за підсумками засідання Ради міністрів закордонних справ (СМЗС) Співдружності незалежних держав в інтерв'ю журналістам у понеділок у Мінську.

Тарасюк відзначив, що дана доповідь "буде компромісом, що включає і позиції України, і позиції Казахстану".

"Нам вдалося вийти на компромісні формулювання, які були прийнятні для нас", - сказав глава МЗС України.

Разом з тим Тарасюк відзначив, що сама доповідь "містила багато положень, які ми не розділяємо". Зокрема, за словами міністра, Україна не може погодитися з концепцією так званих зовнішніх кордонів Співдружності.

Тарасюк повідомив, що дане поняття було введено на початку 90-их років, і з його положеннями Україна ніколи не погоджувалася.

За словами міністра, існування даного положення заперечується Конституціями країн-учасниць СНД, у яких говориться лише про державні кордони країн-учасниць.

"Це спеціальне заплутування і використання термінології і понять, що не відповідають нашому баченню, що відповідають російському баченню, але українські посадові особи повинні думати і почувати різницю", - сказав Тарасюк пояснивши, що положення про зовнішні кордони СНД, на його думку, відповідає, насамперед, концепціям і підходам Росії.

Так, за словами Тарасюка, у даному положенні мова йде про такі поняття як "ближнє" і "далеке" зарубіжжя, однак в України і Росії країни ближнього і далекого зарубіжжя різні.

Разом з тим, як відзначив Тарасюк, дана доповідь групи високого рівня не є кінцевим продуктом. Так, на сьогоднішньому засіданні МЗС було вирішено розглянути дану доповідь на засіданні голів держав-учасниць СНД, що пройде у вівторок у Мінську.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування