Нацбанк вирішив "підставити" українців з кредитами?

Вівторок, 28 листопада 2006, 09:16

Національний банк пропонує обмежити видачу кредитів в іноземній валюті фізособам, хоча нині 90% всіх іпотечних кредитів видається в доларах і євро.

При цьому НБУ хоче, щоби банки надавали позики у валюті фізичним особам тільки для двох цілей - навчання або лікування за кордоном, пише газета "Дело".

Таку вимогу містить проект постанови НБУ про порядок регулювання валютних операцій, пов'язаних з імпортом і експортом фінансового капіталу.

Питання про заборону або обмеження валютного кредитування - одне із найспірніших. Це розуміють у Нацбанку і говорять, що готові йти на компроміс з банкірами.

"Ми не хочемо ухвалити постанову, від якої банкам буде погано", - заявила директор департаменту валютного регулювання НБУ Олена Щербакова. "Тому ми проведемо через два тижні зустріч з банкірами, на якій будемо обговорювати всі спірні моменти (у проекті постанови)", - додала вона.

В українського населення кредити в інвалюті поки набагато популярніші, ніж у гривні. Так, зараз майже всі іпотечні позички і більшість позик на купівлю автомобілів вітчизняні банки видають у доларах.

Разом з тим, відповідно до офіційної статистики НБУ, обсяги виданих кредитів в інвалюті й у гривні не сильно відрізняються - за даними на 1 жовтня цього року, 110 млрд. грн. проти 99 млрд. грн. (в еквіваленті). Однак ці цифри говорять про загальний обсяг виданих кредитів.

Банкіри впевнені, що під їхнім тиском Нацбанк не піде на заборону або істотне обмеження кредитування в інвалюті. "Буде дуже великий опір такому рішенню", - переконаний голова "Укрпромбанку" Олександр Солтус.

За його словами, банки не хочуть кредитувати позичальників-фізичних осіб у гривні на тривалі терміни. "Та й брати (позики в національній валюті) ніхто не буде. Хто зараз візьме кредит у гривні під 17%, якщо через чотири роки ставки будуть 9%", - стверджує Солтус.

Оскільки Нацбанк уже давно розглядає можливість обмеження валютного кредитування, банкіри вже придумали як його обійти. Банк цілком може видати недорогий кредит у гривні, однак його реальна ціна буде залежати від коливання курсу валют.

"Ми будемо видавати кредити в гривні. Але в договорі з клієнтом буде записано, що процентна ставка збільшується пропорційно росту курсу валют. У такий спосіб ризики буде нести винятково клієнт", - розповів голова "Родовідбанку" Денис Горбуненко.

Крім обмеження валютного кредитування в проекті постанови про імпорт і експорт капіталу Нацбанк також закріпив за собою право встановлювати ліміт іноземних інвестицій у вітчизняну банківську систему.

Крім того, у проекті постанови є низка нюансів, що обмежують іноземні інвестиції в українську банківську систему опосередковано.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування