Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПАРЛАМЕНТ ВИЗНАВ ГОЛОДОМОР ГЕНОЦИДОМ. Ющенко радіє

Вівторок, 28 листопада 2006, 15:31

Верховна Рада визнала Голодомор 1932 – 1933 років Геноцидом українського народу.

Таке рішення було ухвалено 233 голосами. Від Партії регіонів проголосувало 2 депутати, від БЮТ – 118, від "Нашої України" – 79, від Соцпартії – 30 і 4 позафракційних. Не голосувала фракція комуністів у повному складі.

Законопроект про Голодомор було внесено президентом. Водночас депутати внесли до нього свої поправки, зокрема, у статті про визнання Голодомору геноцидом було змінено слово "українська нація" на "український народ".

В ухваленому законі також сказано, що публічне заперечення Голодомору 1932–1933 років в Україні "визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним".

Як відомо, у президентському законопроекті передбачалася заборона публічного заперечення Голодомору.

Водночас законопроект Партії регіонів пропонував трактування геноциду як "злодійські дії тоталітарного репресивного сталінського режиму, спрямовані на масове знищення частини українського та інших народів СРСР в результаті штучного Голодомору 1932-1933 років".

Партія регіонів також наполягала на тому, щоб прибрати слово "забороняється" зі статті законопроекту, в якій йдеться про публічне заперечення Голодомору.

Перед голосуванням спікер Олександр Мороз окремо поставив на голосування законопроект від Партії регіонів і від президента.

Водночас заступник голови секретаріату президента Іван Васюник заявив, що президент Віктор Ющенко оцінює ухвалення закону про Голодомор як історичний акт, який консолідує український народ.

"Президент оцінює сьогоднішнє рішення парламенту як історичний акт, яким український парламент віддає свій борг вшанування поколінь, які не пережили цей Голодомор", - сказав Васюник, повідомляє УНІАН.

За його словами, заперечення Голодомору як геноциду українського народу, яке кваліфікується як протиправна дія, означає, що такі особи будуть нести відповідальність згідно із законодавством.

Васюник додав, що питання щодо відповідальності за порушення цього закону потребують подальшого вивчення.

За його словами, можливо, виникне необхідність вносити зміни до інших законів, що регламентують відповідальність за порушення норм цього закону.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування