У НАТО за місяць зросла кількість прихильників

Вівторок, 28 листопада 2006, 18:13

Більше половини українців виступають проти вступу України до НАТО.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 26 жовтня 2006 року у всіх регіонах України, включаючи Київ і Крим.

Так, якби наступного тижня проходив референдум щодо вступу України до НАТО, 54,1% респондентів проголосували б проти такого кроку.

Підтримали б вступ в альянс 17,2% опитаних. Інші респонденти або не голосували б, або вагаються з відповіддю.

При цьому відношення громадян України до НАТО істотно відрізняється, у залежності від регіону проживання.

На Заході України число прихильників вступу в НАТО складає 40,7% і перевищує число противників - 23,0%.

В інших регіонах більше половини опитаних проголосували б проти вступу до НАТО:
у Центральному регіоні - 55,8%,
у Південному регіоні - 61,3%,
у Східному регіоні - 67,6%.

Разом з тим у порівнянні з вереснем 2006 року число противників НАТО дещо знизилося (з 60,9%) за рахунок Південного і Східного регіонів, де цей показник скоротився відповідно з 79,1% до 61,3% і з 85% до 67,6%.

У той же час, соціологи відзначають, що головним чином формування відносини громадян до альянсу відбувається під впливом стереотипів.

Третина від всіх опитаних (32,3%) складають "стереотипні супротивники" НАТО, а 8% - "стереотипні прихильники". Це люди, що проголосували б за або проти вступу в НАТО, але при цьому оцінюють рівень своєї інформованості про альянс як низький.

У цілому в Україні рівень інформованості про НАТО низький. Тільки 3% опитаних вважають свій рівень інформованості про альянс високим. Про середній рівень інформованості про цю організацію заявили 31,8% респондентів. 47,3% - відзначили низький рівень знань про альянс. 11,7% респондентів заявили, що взагалі нічого не знають про НАТО.

Разом з тим результати опитування показали, що в суспільстві існує потреба в інформованості про НАТО. Майже половина (49,9%) хотіли б одержувати про альянс якнайбільше інформації. 38,6% опитаних заявили, що їх ця тема не цікавить узагалі. 11,5% вагалися дати відповідь.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування