Україна не домоглася свого від СНД

Вівторок, 28 листопада 2006, 18:51

Рада глав держав країн СНД відмовилася на саміті розглянути питання про повномасштабне залучення зони вільної торгівлі і про договірно-правове оформлення кордонів через те, що не було дотримано процедури подачі цих документів на обговорення.

Про це повідомили на прес-конференції голова виконавчого комітету СНД Володимир Рушайло і Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.

Обидва ці питання вносилися з ініціативи української сторони.

"Ті документи, які не пройшли узгодження, Рада глав держав не розглядає", - сказав Рушайло.

Він пояснив, що внесення на обговорення цієї заяви про кордони на засіданні Ради міністрів закордонних справ 16 жовтня підписали тільки 3 країни, а в ході подальшого обговорення одна з країн винесла офіційне заперечення проти цього документа.

Рушайло пояснив, що відповідно до статуту СНД, якщо яка-небудь із країн заявляє офіційне заперечення, питання знімається з порядку денного.

Рушайло сказав, що в ході сьогоднішнього саміту президенти розглянули питання за всіма 3-ма напрямками співробітництва в рамках співдружності: економіки, стабільності й безпеки і гуманітарного співробітництва.

Вони також підписали рішення про хід виконання Плану реалізації заходів, що виникли, спрямованих на розвиток і підвищення ефективності взаємодії держав-учасниць СНД в економічній сфері на 2003-2010 роки.

Назарбаєв пояснив, що для залучення повномасштабної зони вільної торгівлі в країнах-учасницях повинні існувати єдині тарифи і єдине податкове законодавство.

Він повідомив, що це саме те, що Казахстан, Росія й Білорусь пропонують створювати в рамках єдиного економічного простору з Україною.

Тим часом журналісти "кремлівського пула", що супроводжують президента Росії в поїздці в Мінськ, вирішили залишити місце проведення саміту СНД.

Як передає кореспондент РІА Новини, це рішення пов'язане з тим, що організатори заходу не допустили до роботи на саміті трьох заздалегідь акредитованих журналістів з Москви - представників "Московського комсомольця" і газети "Комерсант".

Журналісти порахували такі дії неприпустимими, тим більше з урахуванням того, що мова йде про міжнародний захід.

У той же час, з огляду на, що громадськість Росії має право знати про результати саміту, журналісти запропонували декільком колегам з державних ЗМІ продовжити роботу на підсумковій прес-конференції.

Українські новини, РИА Новости

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування