Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Москві не зраділи закону про Голодомор

Вівторок, 28 листопада 2006, 18:54

У Москві вважають, що проблему голодомору - масової загибелі людей в Україні в 1932-1933 р. – мають розглядати фахівці.

Про це у вівторок заявив офіційний представник МЗС РФ Михайло Каминін.

"Ми на цю тему неодноразово висловлювалися і намагалися пояснити нашим українським колегам, що такого роду питання повинні розглядатися істориками-фахівцями в рамках існуючих двосторонніх відповідних механізмів, і що це питання не варто політизувати", - заявив Каминін.

Каминін також відзначив, що російська сторона "неодноразово нагадувала про прийняту Генасамблеєю ООН заяву по голодомору".

У той же час, глава комітету Держдуми РФ з міжнародних справ Костянтин Косачов заявив, що закон, прийнятий Верховною Радою і голодомор, що визнає, 1932-1933 р. геноцидом українського народу, є документом політичним, а не юридичним.

"По-перше, цей закон суперечить відомим міжнародно-правовим визначенням поняття "геноцид", що неодноразово викладалися в резолюціях Генасамблеї ООН. По-друге, цей закон не має юридичних наслідків ні для України, ні для інших колишніх республік СРСР, включаючи Росію", - сказав Косачов.

За його словами, "складається відчуття, що визначені політичні сили в Україні вирішили штучно розкрити цю тему в умовах, коли гасла "помаранчевої" революції очевидно провалилися, і українське суспільство розвивається за центристськими сценаріями, далекими від радикальних".

"Нав'язана суспільству дискусія з голодомору, безумовно, має величезне моральне й історичне значення, але фіналізація цієї дискусії подібним штучним чином, мабуть, не ставить остаточну крапку в цій складній і трагічній темі", - відзначив Косачов.

Він висловив жаль, що депутати Верховної Ради, що проголосували за прийняття цього закону, "проігнорували ту очевидну обставину, що жертвами і голодомору, і інших антигуманних дій сталінського режиму ставав, як правило, весь радянський народ без національних розходжень".

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування