"Газпром" погрожує Європі, а крайньою виявиться Україна?

Середа, 29 листопада 2006, 09:17

Політика Єврокомісії з лібералізації газового ринку Європи може привести до недостачі постачань газу, заявив начальник департаменту зовнішньоекономічної діяльності "Газпрому" Станіслав Циганков.

Про це він сказав на конференції ООН, що присвячена стабільності постачань енергоресурсів, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Циганков заявив, що невизначеність, створена політиками ЄС, обмежує компанію в плануванні інвестицій в організацію постачань газу до Європи.

"Лібералізація створює невизначеність для країн-виробників, і це може викликати недостачу постачальників протягом наступного десятиліття", - сказав він.

"З огляду на те, що в ЄС такі рішення ухвалені, і це важко для нас, і те, що додалося невизначеності, ми звертаємо свій погляд на Схід", - додав Циганков, нагадавши про те, що "Газпром" планує з 2011 року поставляти в Китай 30 млрд. кубометрів газу щорічно, а також обговорює постачання газу в Південну Корею.

"Сьогодні в нас дійсно глобальний ринок і Європа стоїть перед зростаючою конкуренцією з боку нових центрів попиту, таких як Південно-Східна Азія і вона повинна конкурувати за енергоресурси, і не тільки російські", - вважає представник "Газпрому".

"Здатність Європи забезпечити її потреби в енергоресурсах залежить від неї самої. Європа повинна вирішити ці проблеми, це її інтерес", - додав він.

Представник "Газпрому" підкреслив, що існуючі зобов'язання з постачання будуть виконані, і підтвердив намір російського концерну брати участь в енергопостачанні Європи, нагадавши про нещодавні угоди з німецьким E.ON та італійською Eni.

"Ми залишимося головним і стабільним постачальником газу на європейські ринки на багато років уперед", - запевнив Циганков.

Представник російської компанії також висловив стурбованість діями Польщі щодо діалогу Росія-ЄС, а також опозицією проекту російсько-німецького газопроводу Nord Stream.

"Польський підхід створив тривожний прецедент для зовнішньої політики Євросоюзу. І якщо в Польщі говорять про нові проблеми з енергопостачанням Європи, ми думаємо, що польська частина газопроводів, що ведуть у Європу, дійсно в небезпеці", - заявив Циганков.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...