Захід не розуміє, що діється в Україні

Четвер, 30 листопада 2006, 10:49

Відомий політолог і дипломат Збігнєв Бжезінський називає незрозумілою і двоїстою політичну ситуацію в Україні.

Про це він сказав в інтерв'ю "Комерсант-Україна" під час самміту НАТО в Ризі.

"Вона незрозуміла. Наявна подвійність. Я знаю історію СРСР – таке вже було. Влада розділена, і поки незрозуміло, чим нинішня ситуація закінчиться", - відповів він на питання про політичну ситуацію в Україні.

Що стосується підготовки України до вступу в альянс, то, на думку Бжезінського, вона "просувається непогано".

"Ваш міністр оборони (Анатолій Гриценко) говорить, що його відомство значно просунулося в цьому відношенні. У цілому, я б сказав, що рівень готовності України до взаємодії з НАТО досить високий", - відзначив він.

"Однак у Брюсселю ваш прем'єр-міністр Віктор Янукович заявив, що Україна не має намір вступати в НАТО і не зацікавлена в приєднанні до Плану дій щодо членства в альянсі. Це рішення України, а не НАТО. Якщо країна робить чітку заяву про те, що вона бажає вступити в альянс, то його члени таку заяву приймають, - підкреслив Бжезінський.

"Якщо ж її сигнали свідчать про те, що країна ще не визначилася – можливо, до цього не готова суспільна думка,– тоді це рішення конкретної держави. Тому ми, наскільки я розумію, змушені почекати", зазначив він.

На питання, чому європейські країни не допустили розширення альянсу, і чи не означає це, що НАТО просто злякалося негативної реакції Росії, Бжезінський сказав: "Ні, я не думаю, що справа саме в цьому".

"Ми чітко заявили: якщо Грузія продовжить інтеграцію в НАТО, ми запропонуємо їй план дій. І якби це трапилося, ми були б раді бачити Грузію в НАТО. Те ж саме можна сказати і про Україну", - підкреслив експерт.

"Але, на відміну від Грузії, у ситуації з Україною менше ясності саме з української сторони. Нам не цілком зрозуміла позиція Києва. З одного боку, президент говорить, що Україна має намір рухатися назустріч євроатлантичному співтовариству. Це означає Євросоюз і НАТО. А з іншого боку, є заяви прем'єр-міністра, що далеко не так однозначні", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування