Без Луценка Катеринчук ризикує піти на дно?

Понеділок, 11 грудня 2006, 10:32

Новий політичний проект має більше шансів на підтримку, якщо його очолить колишній голова МВС Юрій Луценко, аніж екс-член "Нашої України" Микола Катеринчук, вважають експерти.

За словами соціолога Ірини Бекешкіної, якби нову партію очолив Луценко, то є шанс, що в неї з'явиться близько 3% симпатиків, але навряд чи може розраховувати навіть на такий результат партія з головою Катеринчуком.

Експерт звертає увагу, що не здатна допомогти новій партії навіть підтримка президента Віктора Ющенка, пише газета "Дело".

У свою чергу політолог Олександр Литвиненко вважає утопією очікування того, що зневірений електорат "Нашої України" автоматично перейде до нової партії.

Експерт також переконаний, що новий проект, якщо його очолить Катеринчук, виявиться нездатним створити відчутну конкуренцію "Нашій Україні".

Створюючи новий "помаранчевий" проект, Катеринчук або будь-який інший політик із самого початку заганяє його в досить вузьке електоральне поле. При цьому йому доведеться зіштовхнутися з досить досвідченими і сильними конкурентами і збільшити розкол у правому таборі, вважає Литвиненко.

Не розуміє необхідності створення нової партії і політолог Андрій Єрмолаєв: "Новий проект у першу чергу буде конкурентом вже існуючим силам, у першу чергу для "Нашої України" і БЮТ".

Єрмолаєв припускає, що новий проект може стартувати зовсім не як партія, а в якості, наприклад, громадського руху. Але це буде усього лише "проба пера". А рано чи пізно лідери все одно зіштовхнуться з необхідністю вести на вибори саме партію.

"Те, що цей проект розглядається як проект під молодих лідерів - це переконання політтехнологів цього проекту, але не виборців", - зазначає політолог.

Неспроможність нового проекту також підтверджують і ті політики, яких Катеринчук запросив у новий проект.

Так, В'ячеслав Кириленко, Юрій Павленко і Тарас Стецьків уже заявили, що не збираються брати участь у формуванні будь-якої партії. Навряд чи на це піде і Юрій Луценко, припускає видання.

Зокрема, з огляду на той факт, що екс-глава МВС планує об'єднувати всі здорові "помаранчеві" сили, "простягнувши руку" Роману Безсмертному, Юлії Тимошенко і навіть Олександру Морозу.

Саме об'єднання є більш пріоритетним і для виборців, запевняє соціолог Бекешкіна: "Об'єднання серед прихильників "Наший України", БЮТ і інших демократичних сил набагато важливіше, ніж поява нової партії".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування