Київстар виміняють на російську компанію?

Понеділок, 11 грудня 2006, 10:40

Гендиректор Altimo Олексій Резнікович запропонував норвезькій компанії Telenor контроль над українським "Київстаром" в обмін на контроль над російським "Вимпелкомом".

Про це "Ведомостям" розповів глава Telenor у Росії Шелль Мортен Йонсен, а віце-президент Altimo Кирило Бабаєв підтвердив цю інформацію.

Які саме активи Altimo готовий віддати норвежцям і що хоче взамін, жоден з них не уточнює. За словами Бабаєва, "говорити про конкретні варіанти поки рано".

Але в розмові з кореспондентом Financial Times (FT) Резнікович пояснив, що Altimo хотіла б обміняти свої 43,5% "Київстару" на належні Telenor 26,6% голосуючих акцій "Вимпелкому".

Готова Altimo і до протилежного варіанта — одержати 100% "Київстара", пожертвувавши "Вимпелкомом", дав зрозуміти Резнікович. "Або вони зможуть одержати "Вимпелком", або ми", — цитує його FT.

Якщо Altimo налаштована серйозно, то Telenor готовий вести переговори, говорить Йонсен. Обмін акціями в "Вимпелкомі" і "Київстарі" — не єдиний можливий варіант, вважає він, але подробиці розкривати не захотів.

Йонсен відмовився говорити, якому варіанту віддає перевагу його компанія.

Ринкова вартість пакету Telenor у "Вимпелкомі" — $4,98 млрд, а частку Altimo у "Київстарі" співдиректор аналітичного департаменту Deutsche UFG Олексій Яковицький оцінює в $4,4-5,2 млрд.

Співвласники "Вимпелкому" посварилися саме через вихід цієї компанії на український ринок. Telenor не хотіла появи в "Київстарі" могутнього конкурента, але заблокувати це не змогла, зате Altimo розв'язала судову війну проти Telenor на Україні.

У грудні 2005 р. Вищий господарський суд України скасував норму статуту "Київстару", яка дає Telenor перевагу в раді директорів, а в жовтні 2006 р. це рішення затвердив український Верховний суд.

Не маючи контролю в раді директорів "Київстару", "жоден з акціонерів не може цілком консолідувати показники "Київстару" у своїй фінансовій звітності за стандартами US GAAP", попередила Altimo норвежців у травневому листі, посилаючись на висновок PricewaterhouseCoopers.

Тим часом саме "Київстар" приносить норвежцям найбільшу частку виторгу серед закордонних "дочок" — близько 11% за підсумками 2005 р.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування