Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Екс-голова КС сказав, щоб депутати не роззявляли рота на Тарасюка і Гриценка

Вівторок, 12 грудня 2006, 12:02

Верховна Рада не має права звільняти міністра закордонних справ та міністра оборони.

"Верховна Рада за регламентом має право порушити питання про звільнення міністра оборони чи міністра закордонних справ з посади. Але лише порушити питання, а не звільнити!", - пояснив екс-голова Конституційного Суду Іван Тимченко.

"Якщо прем'єр-міністр хоче звільнити "президентського" міністра (кандидатуру якого внесено президентом), прем'єр звертається до президента, пояснює йому ситуацію. Мовляв, пропоную внести подання про звільнення його з посади за незадовільну роботу", - зазначив екс-голова.

"Прем'єр не може вносити подання щодо цих двох міністрів. Так само президент не має права робити подання про звільнення міністра, який вносився прем'єром. Президент як гарант Конституції і законів може звернутися до прем'єра, аби той вніс подання...", - додав Тимченко.

За його словами, "загальний конституційний принцип такий: той, хто вносить подання про призначення, вносить подання і про звільнення", повідомляє УНІАН. "Як суддя можу сказати: ця стаття Конституції потребує логічного та системного тлумачення", - наголосив він.

Щодо права Тарасюка оскаржувати рішення парламенту про його відставку у суді Тимченко відповів: "Згідно з Конституцією, кожному громадянину гарантується право оскарження в суді дій, бездіяльності або рішень державних органів та посадових осіб. Винятку немає ні для ВР, ні для президента".

"Тарасюк скористався цим правом і райсуд ухвалив рішення на його користь. І це рішення має виконуватися беззастережно – ВР має скасувати рішення про звільнення міністра", - переконаний екс-голова Конституційного Суду.

За його словами, "у даному випадку навіть не потрібний указ президента, а невиконанням судових рішень депутати демонструють своє ставлення до громадян".

Коментуючи заяви депутатів, що питання відставки Тарасюка має розглядати Конституційний Суд, Тимченко зазначив: "Нічого подібного! КС не є судовою інстанцією, у якій оскаржують рішення".

"Туди не можна подати скаргу, а тільки звернутися в установленому порядку – і не будь-якому громадянинові. Це має зробити уповноважений ВР з прав людини або президент, або не менше як 45 народних депутатів", - пояснив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...