Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко використає Тимошенко як чорнову силу, щоб створити "драйвовий уряд"?

П'ятниця, 15 грудня 2006, 15:37

Президенту Віктору Ющенку не потрібні дострокові вибори і їх імовірність навесні 2007 року не перевищує 10%.

Так вважає директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв.

"На мою думку, сценарій розпуску парламенту не є на сьогодні бажаним для президента. Він, як і раніше, намагатиметься досягти довгострокового стратегічного консенсусу – це його бажання, а також бажання тих сил, на які він реально спирається", - зазначив політолог.

За його словами, президенту не потрібні дострокові вибори, "йому потрібні загрози, які допоможуть взяти реванш мирним шляхом".

Єрмолаєв вважає, що президент просто використовує хитання опозиційних сил.

"Що ж до співпраці з Тимошенко, то президент, найімовірніше, розглядає варіант технологічної, ситуативної співпраці. Кусаючи коаліцію, БЮТ виконує чорнову роботу, але якщо для БЮТ ця робота – інструмент для наближення дострокових виборів, то для президента – засіб посилити власні позиції на весну 2007 року", - сказав політолог.

За його словами, Ющенко свідомо використовує нинішню нестабільну ситуацію, аби з переформованими силами "повернутися навесні до торгів з антикризовою коаліцією, суттєво піднявши планку цих торгів".

"Я не виключаю, що з боку президента буде висунуто ультиматум – або він підтримує радикальні настрої і реалізує сценарій парламентської кризи, або ж, як варіант, відбувається зміна складу коаліції із залученням до неї НУ і, можливо, нового пропрезидентського проекту", сказав політолог.

"На основі нової коаліції буде сформовано й уряд, що реалізуватиме політику, запропоновану передовсім президентом. Неважко уявити й склад такого уряду – він буде більш молодий і "драйвовий", - додав Єрмолаєв.

Він не виключив, що за таких умов ліві сили намагатимуться вийти з переговорів, і президентська сила на це розраховує.

"І ще один розрахунок полягає у вимушеній, примусовій внутрішній реформації Партії регіонів. Адже насправді у ПР ситуація не менш складна, ніж у НУ, за тієї різниці, що в "Нашої України" процеси відбуваються публічно, а в Партії регіонів – тихенько, зціпивши зуби. На сьогодні "Регіони" не утвердились як партія, це скоріше певна федерація інтересів", - вважає Єрмолаєв.

Він не виключив, що розрахунки президента і його команди не справдяться і повториться ситуація осені 2006 року – перманентна криза з недієздатним парламентом.

"У цьому разі цілком імовірним варіантом розвитку подій є підготовка парламентських виборів на весну 2008 року. Виграний час дасть змогу відновити сили й рейтинг НУ", - вважає він.

"Тому вважаю, що імовірність дострокових виборів навесні 2007 року – не перевищує 10%, зміна формату коаліції та оновлення складу уряду – 50%, дострокові парламентські вибори навесні 2008 року в разі, якщо не вдасться досягти компромісу, – 40%", - сказав Єрмолаєв.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування