Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенка звинуватили у боротьбі за крісло Януковича

Понеділок, 18 грудня 2006, 11:09

Президент Віктор Ющенко бореться за контроль над виконавчою владою.

Таку думку в інтерв'ю журналові "Профіль" висловив міністр юстиції Олександр Лавринович.

"Президент у даному випадку виступає як суб'єкт у боротьбі за право очолювати виконавчу владу", - відзначив він.

"Як інакше оцінювати дії, які спрямовані на те, щоб перебрати повноваження в організації роботи виконавчої влади, або організацію повноважень по кадровій політиці? Простіше кажучи, Віктор Ющенко бореться за посаду прем'єр-міністра", - заявив міністр юстиції.

Коментуючи судові протистояння навколо глав обладміністрацій і міністрів, Лавринович підтримав думку, що президент повинен виконувати рішення судів загальної юрисдикції щодо відновлення губернаторів, але уряд не повинен виконувати аналогічне рішення щодо міністра.

"Глава облдержадміністрації — держслужбовець. А міністри, як і народні депутати, президент — державні політичні діячі, на них не поширюється чинність закону про держслужбу і КЗпП", - пояснив свою думку Лавринович.

"Більш того, недавно я спілкувався з технічним радником з питань юстиції, професором юстиції з Франції, так він з подивом дивиться на таку ситуацію. У його країні, якщо на парламентських виборах перемагають опоненти президента, то президент свідомо, без будь-яких норм, усувається від керівництва виконавчою владою, розуміючи, що не може бути двох керівників", - додав він.

"Ми перша в історії людства країна, у якій розглядаються в суді питання поновлення на роботі члена уряду після його звільнення парламентом", - відзначив міністр.

Лавринович нагадав, що у травні 2002 року КС сказав, що члени уряду можуть звертатися в суди загальної юрисдикції, за винятком питань конституційно-політичної відповідальності.

"І вказав на статтю Конституції з приводу відставки міністрів — тоді це була одна, 115-а стаття, що встановлювала конституційний механізм політичної відповідальності. Тепер їх три — 115, 83 і 85. Конституційно-політична відповідальність не може бути предметом розгляду судів загальної юрисдикції", - підкреслив міністр.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування