Лавринович вважає, що Тарасюк хоче повернути собі крісло не тим шляхом

Понеділок, 18 грудня 2006, 12:51

Міністр юстиції Олександр Лавринович заявляє, що Печерський районний суд не має права розглядати позов міністра закордонних справ Бориса Тарасюка про скасування рішення Верховної Ради про його звільнення.

"Законопроектом (внесеним урядом про звільнення посадових осіб) встановлюється, що звільнення посадових осіб можуть розглядатися винятково у Вищому адміністративному суді", - заявив Лавринович в інтерв'ю виданню "Профіль-Україна".

"Але коли мова йде про здійснення парламентом своїх конституційних повноважень по звільненню члена уряду, суд загальної юрисдикції не має права приймати до розгляду рішення вищого представницького органа, що реалізував своє конституційне право", - підкреслив він.

Лавринович також відзначив, що внесення цього законопроекту в парламент "зовсім випадково" збіглося з відставкою міністра закордонних справ.

Говорячи про судовий процес з приводу позову Тарасюка, Лавринович відзначив:

"Свідомо чи ні суддя прийняв таке рішення, однак мова може йти саме про рівень кваліфікації. Чому він відмовився керуватися рекомендаціями Вищого адміністративного суду, де чітко сказано, що рішення по забезпеченню позову в таких справах не можуть виноситися судами першої інстанції?"

"Відповіді може дати тільки кваліфікаційна комісія або Вища рада юстиції, якщо буде розглядатися це питання, але вже тільки після скасування самого рішення суду в судовому порядку", - сказав він.

Лавринович також підкреслив, що Міністерство юстиції - це головний орган виконавчої влади, у повноваження якого входить здійснення правової політики в країні. Він додав, що Мін'юст є органом, який зобов'язаний здійснювати роз'яснення в рамках повноважень.

"Коли міністр юстиції говорить очевидні речі, чорним по білому прописані в Конституції, комусь це здається перевищенням повноважень, а комусь для роз'яснення очевидних речей потрібно тлумачення КС", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
03:19
Шмигаль у США: Нас запевнили в підтримці законопроєктів
03:14
США наклали вето на прийняття Палестини до Радбезу ООН
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
Усі новини...