У Тарасюка хочуть, щоб у ЄС на Україну дивилися по-особливому

Вівторок, 19 грудня 2006, 15:50

Україна вітає оприлюднення звернення Європейської комісії про активізацію європейської політики сусідства, однак підкреслює необхідність дотримання принципу диференційованого підходу до кожної країни-партнера.

Про це йдеться в заяві МЗС України у зв'язку зі зверненням Єврокомісії до Ради міністрів Євросоюзу і Європарламенту про активізацію європейської політики сусідства.

"...Ми вітаємо оприлюднення 4 грудня комунікації Єврокомісії про активізацію європейської політики сусідства. Результати його попереднього аналізу свідчить про намір ЄС працювати над удосконаленням шляхів і методів упровадження європейської політики сусідства", - йдеться в заяві.

Водночас, відзначає МЗС, з урахуванням значних розходжень між країнами-партнерами Євросоюзу з погляду їхніх міжнародно-правових параметрів, політичного і соціально-економічного розвитку, а також їх стратегічних зовнішньополітичних цілей Україна підкреслює необхідність дотримання принципу диференційованого підходу до кожної країни-партнери.

"Україна розглядає можливості посиленої співпраці в рамках ЄПС як такої, що сприяє реалізації її стратегічного курсу на вступ до Європейського союзу, і будемо максимально використовувати ці можливості з метою прискорення своєї інтеграції в ЄС", - відзначається в заяві.

МЗС України висловлює надію, що ЄПС не є альтернативою розширення і не суперечить подальшому розвитку відносин між ЄС і його європейськими сусідами згідно з Договором про організацію ЄС.

"Зі свого боку, Україна готова приєднатися до спільної роботи над питаннями, які більш ефективно можуть бути вирішені колективними шляхом", - йдеться в заяві.

Україна вітає наміри ЄС підсилити свою увагу до співпраці в чорноморському регіоні і з Організацією чорноморської економічної співпраці зокрема.

З цією метою Україна готова відігравати активну роль у залученні ЄС до Чорноморської регіональної співпраці і приєднатися до розробки механізмів взаємодії ЄС-ОЧЕС, відзначає МЗС.

"Така двостороння співпраця виглядає потенційно плідною з урахуванням намірів ЄС підготувати в першій половині 2007 року комплексне концептуальне бачення своєї присутності в регіоні Чорного моря, а також з урахуванням головування України в ОЧЕС у період з 1 липня до 31 грудня 2007 року", - підкреслюється в заяві.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...