Німці нагадали Україні про об'єкт, що ні живий, ні мертвий

Четвер, 21 грудня 2006, 08:11

Під час головування Німеччини в Європейському Союзі ініціативи ЄС щодо України не будуть містити перспектив її членства в ЄС.

Про це заявив посол Німеччини в Україні Райнхард Шеферс на прес-конференції в середу в Києві.

Шеферс нагадав, що з 1 січня Німеччина починає головування в ЄС, яке триватиме 6 місяців.

Посол повідомив журналістам, що програма Німеччини передбачає розширення договірної бази між Україною і Європейським Союзом.

Він нагадав, що у 2008 році минає термін дії Угоди про партнерство і співробітництво, а також Плану дій Україна-ЄС. "Це означає, що за час нашого головування нам доведеться підготувати текст нових договорів", - заявив Шеферс.

У той же час він відзначив: "Ці ініціативи, які будуть порушуватися з боку Європейського Союзу щодо України, не будуть містити конкретних перспектив членства України в ЄС".

За словами посла, досягти перспективи членства України в ЄС "на даний час неможливо", що зв'язано з внутрішнім станом Європейського Союзу, а також процесом розширення структури, який відбувається дотепер.

У той же час, Шеферс підкреслив намір Європейського Союзу продовжити переговори з Україною щодо угоди про спільну вільну економічну зону.

Шеферс також пообіцяв, що програма головування Німеччини буде передбачати інтенсифікацію відносин з країнами-сусідами ЄС у рамках європейської політики сусідства.

Шеферс повідомив, що проведення засідання комісії Україна-ЄС заплановане на 31 січня наступного року, а в лютому пройде зустріч Україна-трійка-ЄС.

Посол також нагадав, що Німеччина зацікавлена у поновленні роботи міжнародного газо-транспортного консорціуму.

"Питання консорціуму не мертве, але разом з тим і не живе... Питання невизначене", - сказав Шеферс, відповідаючи на питання журналістів.

У той же час він відзначив: "Ми висловлюємо зацікавленість у тому, щоб його (консорціум) відновити".

Разом з тим, німецький посол підкреслив, що Німеччина і Європейський Союз не можуть наполягати на поновленні роботи даного консорціуму доти, поки Україна і Росія не зможуть знайти компроміс між собою.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування