Помер Туркменбаши. Україну чекають нові проблеми?

Четвер, 21 грудня 2006, 09:27

Президент Туркменії Сапармурат Ніязов помер, передає агентство Рейтерс із посиланням на джерело в уряді.

"Це сталося вночі", - приводить агентство слова джерела. Ніязов помер у результаті зупинки серця.

У Туркменії оголошена загальнонаціональна жалоба.

Як передали у випуску новин, вранці відбулося засідання Ради безпеки Туркменії, яка розглянула низку першочергових питань, пов'язаних з підтримкою в країні громадського порядку.

Заступник директора Інституту країн СНД Володимир Жарихін вважає, що кончина Ніязова може призвести до жорсткої боротьби за владу всередині Туркменії і до кардинальних змін розстановки сил у Центральній Азії.

"Насамперед я хотів би висловити співчуття туркменському народові. Сапармурат Ніязов зосередив у своїх руках величезну владу, і після його відходу народу Туркменії буде дуже складно", - сказав Жарихін.

Він висловив побоювання, що з кончиною Туркменбаші в країні почнеться боротьба за президентське крісло.

"У Туркменії не було, звичайно, демократії, але не було і механізму наступності. Навколо Ніязова розташовувалася випалена пустеля - питання про спадкоємця навіть не стояло. І зараз, я боюся, почнеться дуже жорстка боротьба за владу", - відзначив Жарихін.

Політолог висловив впевненість у тому, що смерть Ніязова буде мати серйозні наслідки не тільки для Туркменії, але і для регіону в цілому.

Крім того, зміна лідера Туркменії позначиться на енергетичних відносинах у Центральній Азії - "у тому числі на цінових", сказав він.

"Явно може відбутися перегляд тих стабільних відносин, які склалися в регіоні. Це може бути проблема не для Росії, а для України, наприклад", - відзначив Жарихін.

Сапармурат Ніязов народився 19 лютого 1940 року в Ашхабаді. Президент Туркменії з 1991 року.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування