Щоб купити квартиру, потрібно буде показати, що заплатив податок

Понеділок, 25 грудня 2006, 14:22

Угоди по нерухомості в Україні з 1 січня 2007 року будуть здійснюватися при наявності документа про сплату податку на доходи фізичних осіб сторонами договору, а функції податкових агентів будуть виконувати нотаріуси.

Як повідомляє прес-служба Мін'юсту з посиланням на міністра Олександра Лавриновича, це закріплено ст. 11 закону про податок на доходи фізичних осіб.

З 1 січня нотаріуси будуть засвідчувати відповідні договори тільки при наявності оцінної вартості нерухомого майна, що продається або купується, а сума податку буде нараховуватися нотаріусом виходячи з розміру доходу від купівлі-продажу нерухомого майна.

Оцінна вартість нерухомості буде визначатися виходячи з ціни, зазначеної в договорі купівлі-продажу, але буде не нижче оцінної вартості такого нерухомого майна, розрахованого органом, уповноваженим здійснювати оцінку відповідно до законодавства.

Згідно зі ст. 11 закону про податок на доходи фізосіб, сторони або одна зі сторін договору самостійно будуть платити податок як у безготівковій, так і в готівковій формі.

Сума податку, перерахованого в бюджет, дата і номер платіжного документа нотаріус буде вказувати в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій.

Крім того, нотаріус зобов'язаний перевірити в Держреєстрі угод кількість об'єктів нерухомого майна, проданого платником податків у податковому році, оскільки від цього буде залежати відсоток податку.

Копії платіжних документів про перерахування податку будуть додаватися до екземплярів засвідчених договорів.

Згідно зі ст. 20 закону про податок на доходи фізосіб, при порушенні правил нарахування або сплати податку нотаріус як податковий агент буде нести фінансову відповідальність, зокрема, у вигляді штрафних санкцій.

У випадку, якщо нотаріус не нарахує податок або засвідчить договір відчуження нерухомого майна без сплати податку, відповідальність за погашення суми податкового зобов'язання або податкового боргу, що виникає внаслідок таких дій, покладається на нього.

При цьому платник податків - одержувач доходів звільняється від обов'язку погашення цієї суми податкових зобов'язань або податкового боргу.

Відповідне нагадування і роз'яснення Мін'юст розіслав усім приватним і державним нотаріусам.

Інтерфакс-Україна

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування