Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Депутатів просять пролобіювати закон для своїх квартир

Вівторок, 26 грудня 2006, 10:00

З 1 січня більшість угод по нерухомості будуть заморожені, пише газета "Дело".

Це пов'язано з набуттям чинності статтею 11 Закону "Про податок на доходи фізичних осіб", відповідно до якої всі угоди на ринку нерухомості будуть проводитися тільки при наявності документа про сплату податку на доходи фізичних осіб.

За новими правилами, при продажу квартири до 100 м — платиться податок 1% від суми угоди, продавцям квартир з більшою площею доведеться викласти 5% за метри, що перевищують цей ліміт.

Та ж ставка податку буде застосовуватися до продавців, які проводять більше однієї угоди в рік.

"Важливо, що платити збори потрібно до самої угоди. Але ж вона може не відбутися. Процедур повернення цих коштів нема", — говорить приватний нотаріус Олександр Соколов.

Учасники ринку упевнені, що це зупинить угоди і спровокує обвал цін, оскільки ні продавці, ні покупці не захочуть платити нові податки.

"Якщо порахувати всі платежі — плату нотаріусові, пенсійний фонд, податок і плату ріелтору — виходить 10-12% від суми угоди. Це дуже багато", — говорить нотаріус.

"Ріелтори готуються до великих і затяжних канікул. Ринок зупиниться як мінімум на 3 місяці. Доти поки не введуть мораторій або ж скасують норми", — підтверджує юрисконсульт компанії "Укрінтекс" Світлана Бовсуновська.

Вона нагадала, що перша спроба запровадити такі правила була почата у 2004 році. Але тоді на окремі статті закону був накладений мораторій.

"Наші депутати – це найбільші власники нерухомості, у них по кілька квартир. Я упевнена, вони пролобіюють, щоб із уведенням цього закону знову почекали", — припускає Бовсуновська.

Крім того, оператори ринку нерухомості пояснюють, відповідно до норм закону, з 1 січня нотаріуси будуть засвідчувати договори купівлі-продажу тільки при наявності оцінки вартості майна уповноваженим органом.

"Але ж дотепер не урегульовано, який орган одержить право оцінювати вартість квартири. До того ж держорган справитися з оцінкою всіх квартир не зможе, це теж буде проблема", — вважає директор агентства нерухомості "Оптімас плюс" Юрій Базелинський.

Дело

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування