Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна потрапила в двадцятку гірших країн завдяки податкам

Четвер, 28 грудня 2006, 11:00

Україна потрапила в двадцятку гірших країн для платників податків відповідно до доповіді Всесвітнього банку (ВБ) і PricewaterhouseCoopers.

У доповіді Paying Taxes ВБ і Pw досліджували 175 податкових систем світу. Вони оцінювали їх за критеріями рівня податкового тягаря, простоти законодавства, тимчасових витрат на сплату податків і їхньої кількості, пишуть російські "Ведомости".

Головна проблема податкових законів — їх складність і заплутаність, вважають автори. У 2005 р. кожна фірма у світі представила в середньому 35 сторінок податкових декларацій (від 175 сторінок від Камеруна до 17 в Австралії).

Рейтинг за всіма показниками очолюють Мальдіви: це податковий рай, де для сплати одного податку (9,3% доходу) компанії необхідно менше години на рік.

У 20 кращих входять ОАЕ, Ірландія, Швейцарія, Нова Зеландія, Данія і Норвегія.

У числі гірших — 20 країн: Болівія, Венесуела, Китай, Алжир, Україна і Білорусія. Остання має "найзаплутанішу" систему, по кількості платежів лідирує Узбекистан (130), по тимчасових витратах — Бразилія (2600 годин), а податковий тягар найвищий у Гамбії — 291,4% прибутку.

Бідні країни мають більш заплутану систему і високі ставки, тому 80% їхнього бізнесу працює неофіційно і податків не платить, зауважує один з авторів дослідження, економіст Всесвітнього банку Рита Ромальо.

У 2004-2006 р. 33 країни знизили податкові ставки, сім — скоротили число податків.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...