Українці хочуть, щоб їх запитали про мову, НАТО і ЄС

Четвер, 28 грудня 2006, 14:00

Більше 40% українців вважають, що найближчим часом на референдум необхідно було б винести питання про доцільність вступу України до НАТО і про надання російській мові статусу державної.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного центром соціальних досліджень "Софія".

Відповідаючи на запитання про те, які питання варто було б винести на можливий всеукраїнський референдум найближчим часом, 41,7% опитаних відзначили, що це питання про доцільність вступу України в НАТО,

Реклама:

33,2% - про надання російській мові статусу державної,

 30,2% - про доцільність вступу в Європейський Союз,

25,1% - про введення подвійного громадянства з Росією,

ВІДЕО ДНЯ

21,6% - про розширення повноважень президента і надання йому права формувати уряд,

14,4% - про ліквідацію посади президента і введення парламентської форми державного управління,

9,2% - про введення федеративного державного устрою.

При цьому 27,6% опитаних вважають, що на практиці нічого не зміниться у випадку ухвалення на всеукраїнському референдумі нової Конституції, яка поверне президенту право формувати уряд.

26,1% думають, що в цьому випадку в суспільстві підсилиться розкол і загостриться конфлікт між центральними органами влади, 26,6% - що держава стане більш керованою, а взаємодія президента, Верховної Ради і Кабінету міністрів стане менш конфліктними.

Відповідаючи на питання про те, яку позицію повинен у нинішній політичній ситуації зайняти президент Віктор Ющенко, 29,9% опитаних вважають, що глава держави повинен підтримувати діяльність парламентської коаліції й уряду, 26,5% - що повинен зайняти позицію "над сутичкою" і не втручатися в політичну боротьбу, 21,8% - що президент повинен підтримувати опозицію, яка критикує діяльність уряду.

Відповідаючи на питання про те, що необхідно зробити для стабілізації ситуації, у тому числі й у відносинах президента і Кабміну,

23,7% опитаних вважають, що в парламенті необхідно створити широку коаліцію за участю "Нашої України",

21,7% - що для цього необхідно завершити проведення політичної реформи, зміцнити виконавчу владу по лінії уряду і розширити повноваження місцевих органів влади,

21,3% - що необхідно повернути президенту право формувати уряд,

19,6% - що необхідно розпустити Верховну Раду і провести дострокові парламентські вибори. І тільки 6% опитаних вважають, що нічого не потрібно робити, оскільки ситуація цілком стабільна.

Соціологічне дослідження проводилося з 14 по 22 грудня 2006 року серед дорослого населення України. Опитано 2025 респондентів у 133 населених пунктах у всіх регіонах України. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News