"Газпром" розраховує на Україну в конфлікті з білорусами

П'ятниця, 29 грудня 2006, 11:59

"Газпром" може оптимізувати потоки газу, що транспортується через Україну" у випадку, якщо Білорусь відмовиться його транзитувати.

Про це заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв в інтерв'ю газеті "Фігаро", висловивши сподівання на те, що відсутність контракту на постачання російського газу в Білорусь не спричинить за собою негативних наслідків для європейських споживачів.

Відповідаючи на питання кореспондента газети про те, що чекає європейських клієнтів, якщо з понеділка, 1 січня 2007 року, "Газпром" перекриє надходження газу в Білорусь, Медведєв сказав: "Ми не будемо перекривати газ для Білорусі".

"В усьому світі будь-який постачальник, який постачає свій товар, робить це на підставі контракту про продаж. Якщо не буде підписано контракт (з Білоруссю), то не буде і постачань (газу). Якщо говорити про наслідки для наших клієнтів, то я сподіваюся, що їх, ймовірно, не буде", - сказав він.

Заступник голови правління Газпрому пояснив, що компанія "створила підземні сховища", а її клієнти "заповнили свої сховища" газу.

"Ми можемо також оптимізувати потоки газу, що транспортується через сусідню Україну", - додав Медведєв.

Відповідаючи на питання про хід переговорів з Мінськом, Медведєв пояснив, що "зобов'язаний зберігати таємницю з приводу їх змісту".

"Можу лише запевнити, що ми зробили Білорусі пропозиції, що візьмуть до уваги всі особливості її економіки, зокрема, той факт, що вона входить в економічний союз з Росією", - сказав заступник "Газпрому".

"Я знаходжу гротескною їх спробу шантажувати наших європейських клієнтів, виступаючи з попередженнями про припинення транзиту російського газу через білоруську територію", - сказав Медведєв.

Як повідомлялося, Україна готова збільшити обсяг транзиту російського природного газу в європейські країни у випадку, якщо Білорусія і Росія не домовляться про його транспортування по території Бєларусі.

Про це на брифінгу в четвер заявив міністр палива й енергетики Юрій Бойко.

"Новости Украина"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування