Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Польщі бачать, що Росія захоплює Україну, користуючись її безсиллям

Середа, 10 січня 2007, 17:07

Нинішньою політичною ситуацією в Україні користується Росія, пише "Газета Польська".

Як зазначає видання, в Україні склалась "безвихідна ситуація, політичний клінч, оскільки на українській політичній сцені виразно видно безсилля президента Ющенка".

"У свою чергу, конституційні обмеження та минуле паралізують дії Януковича на міжнародній сцені. Обидва табори опинилися у безвихідній ситуації, якою, крок за кроком, користується Росія, переймаючи українську енергетику", – пише польська газета.

Видання зазначає, що Україна уклала контракт на поставки газу у 2007 році за ціною 130 доларів за тисячу кубометрів, що на 40% дорожче, ніж торік, хоча дешевше, ніж платить Молдова.

Як підмічають польські журналісти, порозуміння укладено на рік "і воно не дає гарантій, що протягом наступних років ціна не буде збільшуватися".

Більше того, у Польщі вважають, що Росія, користуючись моментом, здійснюватиме енергетичну експансію.

"РосУкрЕнерго" та "УкрГазЕнерго", що зв’язані з "Газпромом", перебирають фактичний контроль над українським ринком дистрибуції газу. Дотеперішній монополіст "Нафтогаз України" поступово стає постачальником газу для населення та комунального сектора. Він стоїть на межі банкрутства, а звідти лише крок до того, щоб підприємство отримали росіяни", – пише "Газета Польська".

"Переговори у справі газу президент і прем’єр України доручили міністру палива та енергетики Юрію Бойку", який "має декілька заслуг перед росіянами. Наприклад, саме він допоміг ввести на ринок посередника "РосУкрЕнерго", це він, фактично, вирішував про позицію України в останніх, не надто корисних газових переговорах із Росією", продовжує видання.

І, зазначають польські журналісти, "напевно, це Бойко стоїть за ідеєю, яку останнього часу розглядає український уряд, щоб об’єднати лінію "Одеса-Броди" з трубопроводом "Дружба", який транспортує російську нафту на Захід через Україну і Словаччину".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування