БЮТ готує ґрунт для ліквідації Черновецького

Середа, 10 січня 2007, 18:17

Верховній Раді пропонують дозволити Центральній виборчій комісії призначати місцевий референдум по висловленню недовіри меру Києва або Київській міськраді і достроковому припиненню їхніх повноважень.

Про це йдеться у відповідних законопроектах члена фракції БЮТ Андрія Портнова, повідомляє Обком із посиланням на Українські новини.

Він пропонує внести зміни в закон, які б дозволяли ЦВК у зазначених випадках призначати місцевий референдум у Києві за вимогою однієї десятої частини киян, що мають право брати участь у референдумі.

Також законопроект передбачає, що глава ЦВК, а не глава Київради реєструє ініціативні групи по проведенню таких референдумів.
Передбачається, що проект рішення, що виносилося на референдум, вважається схваленим громадянами, якщо його підтримала більшість тих, хто брав участь у голосуванні.

Також депутат пропонує виключити із закону про референдуми пункт про визнання референдуму таким, що не відбувся, якщо в ньому взяли участь менше половини зареєстрованих виборців, а якщо це всеукраїнський референдум, що стосується відставки парламенту або президента, - то менше двох третин виборців.

Відповідно до законопроекту, скасувати або змінити рішення, ухвалене на референдумі, можна тільки винятково за допомогою референдуму.

Портнов також пропонує достроково припиняти повноваження мера Києва, якщо він порушує Конституцію або закони, права і свободи громадян або не забезпечує здійснення своїх повноважень.

Крім того пропонується внести зміни в закон про столицю України, що дозволять ВР достроково припиняти повноваження Київської міськради і районних у Києві рад на тих же підставах, що і мера.

Верховна Рада може достроково припинити їхні повноваження, ухваливши свою постанову про проведення позачергових виборів. Крім ВР, повноваження мера, Київради і райрад може достроково припинити також рішення місцевого референдуму.

З моменту, коли парламент або референдум ухвалять рішення, повноваження Київради і райради припиняються, однак вони можуть виконувати обов'язки до оголошення офіційних результатів позачергових виборів.

Обов'язки мера у випадку дострокового припинення повноважень виконує секретар Київради, а глави Київської міськдержадміністрації - перший заступник голови.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування