Карпачова ще не встигла стати двічі омбудсменом, а вже розширює повноваження

Субота, 13 січня 2007, 16:17

У Верховній Раді зареєстровано законопроект, що розширює права уповноваженого з прав людини.

Документ "Про внесення змін і доповнень до Кодексу адміністративного судочинства України" поданий депутатом від Партії регіонів Ніною Карпачовою, повідомляє Ліга.

Законопроектом пропонується доповнити Кодекс адміністративного судочинства нормою, за якої уповноважений з прав людини вправі виступати учасником адміністративного судочинства в публічно-правовій суперечці громадян з державою в особі її органів влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Документом також пропонується, що омбудсмен у порядку, встановленому цим Кодексом для позивача, має право на пред'явлення адміністративного позову про захист конституційних прав і свобод громадян і бере участь у розгляді таких справ.

Омбудсмен, згідно з документом, може вступити як учасник розгляду справи в адміністративному процесі на будь-якій його стадії до закінчення дебатів сторін, при перегляді судових рішень в апеляційному і касаційному провадженні, а також при проведенні за виняткових обставин, незалежно від його участі при розгляді справи в суді першої інстанції.

Уповноважений з прав людини, відповідно до тексту законопроекту, у випадку участі в розгляді адміністративної справи судом має права й обов'язки, передбачені статтями 49, 50, 51, 59 цього Кодексу для позивача або особи, в інтересах якої він діє, та інші процесуальні права, надані законодавством.

Документом омбудсмену як учаснику адміністративного процесу також дається право по закінченні дебатів сторін надати правовий висновок щодо законності і правомірності нормативно-правових та інших актів, дій (бездіяльності) суб'єктів владних повноважень, посадових або службових осіб, що були відповідачами у справі.

З приводу порушень конституційних прав і свобод громадян, виявлених під час розгляду адміністративного позову, уповноважений з прав людини може внести подання президенту як гаранту дотримання Конституції, прав і свобод людини і громадянина, і до Верховної Ради, - йдеться в документі.

Як відомо, Карпачова склала повноваження омбудсмена, однак спікер Олександр Мороз має намір повторно внести її кандидатуру на цю посаду під час голосування в лютому.

Водночас низка європейських організацій висловлювала стурбованість можливістю повторного призначення Карпачової, аргументуючи це її політичною приналежністю.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:16
фотоУ Львові за хабарі підробляли інвалідність військовозобов’язаним – ДБР
16:16
Понад 94% українців довіряють ветеранам, які повернуться з великої війни. Опитування
16:14
фотоУкраїна отримала 18 модульних мостів американської компанії Acrow
16:12
відеоПерші хвилини після ракетної атаки РФ на Дніпро потрапили на бодікамери поліції
16:06
Одещина знову зазнала ракетного удару РФ: є пошкодження інфраструктури та поранений
16:02
фотоЗ’явилися супутникові знімки наслідків ракетних ударів ЗСУ по аеродрому "Джанкой"
15:42
Какао б'є нові рекорди: ціни перетнули межу в 11 тисяч доларів
15:31
ФОТО"Я зворушений підтримкою українців". Режисер "20 днів у Маріуполі" привіз Оскар в Україну
15:30
Іран не планує відповідати Ізраїлю після останньої атаки – ЗМІ 
15:08
ФОТОПрезидент розписався на легендарній стелі Донецької області, яку раніше зафарбували активісти
Усі новини...