Тарасюк нагадав, що він з Януковичем

Понеділок, 15 січня 2007, 09:45

Міністр закордонних справ Борис Тарасюк вважає, що у президента і прем'єра спільні стратегічні цілі вступу в НАТО, але різні погляди щодо часових рамок.

Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Дело".

На питання про його ставлення до проведення референдуму про вступ до НАТО, Тарасюк відповів, що "основний документ НАТО не ставить за обов'язок державі проводити референдум".

"Ідея референдуму по НАТО укладена в документах, що називаються "Універсал національної єдності". Особисто я не є прихильником референдуму. Але якщо політичні сили визначили це як необхідність, виходить, потрібно готуватися", - вважає міністр.

"Але не для того, щоб влаштувати провокацію, а для того, щоб допомогти громадянину, суспільству дізнатися про те, що ж таке НАТО і яким чином позначиться можливе членство України в НАТО на положення того ж громадянина", - додав він.

На думку Тарасюка, "з цією метою повинна бути проведена дієва інформаційна кампанія, вона була прийнята у 2004 році до 2007 року".

"Опитування суспільної думки говорять про те, що половина суспільства не має достатньої інформації про НАТО. Тільки після того, як ми достатньо проінформуємо суспільство, можна буде проводити референдум", - додав він.

На питання, як Росія ставиться до можливого вступу України в ЄС, Тарасюк відповів, що "офіційно Росія ставиться до цього нейтрально".

"Очевидно, в силу того, що ЄС сам поки не готовий сказати "так". Коли питання перейде в практичну площину, варто очікувати більш конкретної реакції, але я вважаю, що шлях України до членства в ЄС повинен бути вигідним і Росії, що є після ЄС другим торговельним партнером України", - додав він.

На питання про реалізацію зовнішньої політики президента, Тарасюк зауважив, що є членом уряду.

При цьому він підтвердив факт, що його не пускали на засідання уряду, висловивши при цьому думку, що це вже минуло.

"Зміни до Конституції були проведені в атмосфері надзвичайних обставин, були результатом політичних домовленостей. Конституція назвала, як призначаються міністри закордонних справ і оборони, але вона не виписала процес їхнього звільнення з посади. От у чому проблема", - вважає Тарасюк.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування