Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна думає, як би вибити з Європи грошей на своє членство?

Понеділок, 15 січня 2007, 11:52

Глава місії України при Євросоюзі Роман Шпек сподівається, що мандат на переговори з Києвом про нову поглиблену угоду з ЄС буде затверджено уже наприкінці січня, і офіційні переговори почнуться в першому кварталі нинішнього року.

В інтерв'ю українським журналістам у Брюсселі Шпек сказав, що на даний час продовжується внутрішня робота в ЄС і країнах-членах Євросоюзу по обговоренню проекту мандату, що раніше був переданий Єврокомісією.

За словами глави місії, процес обговорення мандату проходить "досить бурхливо", тому що є нечисленна група країн, які заперечують стосовно такого згадування, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ситуація не проста, але є надія, що питання може бути обговорено на наступному найближчому засіданні послів країн-членів ЄС для того, щоб інформувати про варіанти рішення міністрів закордонних справ на засіданні Ради по загальних питаннях, яке відбудеться 22 січня", - заявив Шпек.

За його словами, у випадку знаходження консенсусу, переговори можуть бути розпочаті в першому кварталі, як це і було домовлено наприкінці минулого року.

Шпек зазначив, що одна з головних задач, які ставить перед собою місія при ЄС, - наповнення двостороннього співробітництва України і Євросоюзу практичною роботою по реальній інтеграції Києва в міжнародне співтовариство.

"Бюджет ЄС, що схвалений до 2013 року, не передбачає коштів на фінансування діяльності стосовно України (у плані підготовчої роботи до членства)", - зазначив глава місії.

"Але якщо до 2013 року практичними діями уряду, Верховної Ради ми приведемо двосторонні відносини до такого стану, то при розгляді нового бюджету на період з 2014-го і далі вони зможуть уже враховувати певні обсяги фінансування на передвступні заходи для України", - додав він.

Водночас Шпек висловив думку, що Брюссель може почати переговори з Києвом про зону вільної торгівлі без офіційного членства України у Світовій організації торгівлі, але за наявності висновку робочої групи про відповідність українського законодавства нормам СОТ.

Він нагадав, що звіт робочої групи по вступу України до СОТ заплановано на лютий: "Надзвичайно важливо, щоб у лютому відбулося засідання робочої групи в Женеві в рамках вступу України до СОТ, і щоб робоча група закінчила свою роботу передачею звіту в секретаріат".

Шпек повідомив, що місія вже працює з міністерствами закордонних справ, економіки, юстиції, секретаріатом президента стосовно тактики і стратегії переговорів і формування переговорної команди з української сторони.

Також ведеться робота з міністерствами і відомствами по формуванню переговорної позиції, "з огляду на складний досвід приєднання України до СОТ".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...