Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Розбіжності між Україною і ЄС пояснюються спробами уникнути оподаткування

Понеділок, 15 січня 2007, 13:05

Розбіжність у даних про товарообіг між Україною і Європейським союзом Держкомітету статистики України й організації статистики Єврокомісії може свідчити про незаконні спроби уникнути оподатковування.

Таку думка в інтерв'ю українським журналістам у Брюсселі висловив глава місії України при Європейському Союзі Роман Шпек.

За його словами, дані Держкомстату України й Євростату в плані зовнішньої торгівлі часто мають розбіжності від EUR300 млн. до EUR3 млрд. на рік.

"Це - істотні цифри, і ми повинні розібратися в цьому: або це незрозумілий дутий експорт або заниження цифр обсягів імпорту. Можливо, тут є спроби уникнути оподатковування", - відзначив голова місії.

У зв'язку з цим, у даний час місія працює разом з Держкомстатом і Міністерством економіки України над усуненням існуючих протиріч.

Крім того, Шпек висловився за необхідність пошуку шляхів вирівнювання торгівельного балансу, з огляду на негативне торговельне сальдо для України.

"Треба шукати шляхи нарощування обсягів торгівлі з метою вирівнювання балансу", - підкреслив він.

Одним з таких шляхів Шпек назвав врегулювання стандартів і підтвердження походження товарів.

"Це те, що дасть можливість збільшити експорт готових товарів на ринки ЄС. У цьому випадку Україна буде торгувати не тільки сировиною або напівфабрикатами, але і готовими товарами", - відзначив український дипломат.

Згідно з даними Евростату, товарообіг України з ЄС за 10 місяців 2006 року склав EUR21,35 млрд., що на 28% більше у порівнянні з аналогічним періодом 2005 року. Експорт України склав EUR7,154 млрд., імпорт - EUR14,2 млрд.

Разом з тим, за даними Держкомстату України, товарообіг за аналогічний період склав EUR16,8 млрд., причому імпорт склав EUR9,7 млрд., експорт - EUR7,13 млрд.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування