Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Супротивник Карпачової вже переміг?

Середа, 17 січня 2007, 09:39

Кандидатів на посаду уповноваженого Верховної Ради з прав людини повинні висувати не політики, а правозахисні організації.

Таку думку висловив глава Української гельсінської групи, кандидат на посаду омбудсмена Євген Захаров в інтерв'ю газеті "Известия в Украине".

На питання, чому його інтереси в парламенті представляє фракція "Наша Україна", Захаров звернув увагу, що "Наша Україна" першим його висунула, а наступного дня своїми підписами підтримав і БЮТ.

"Чому вони мене висувають? Я думаю, тому що знають про мою роботу у сфері захисту прав людини, тому що їхні активісти переслідувалися під час виборчої кампанії 2004 року, саме їм ми допомагали. Ми тоді не програли жодної справи, а такі речі люди пам'ятають", - додав він.

Харківський правозахисник вагався з відповіддю на питання, чому, на його думку, Ніна Карпачова відмовляється коментувати ситуацію з виборами омбудсмена. При цьому він припустив, що вона впевнена у своїй перемозі.

На думку Захарова, те, що парламент висунув його на цю посаду – "уже перемога". "Коли мені запропонували, я погодився. Хоча був переконаний, що шансів у мене вкрай мало. Але, як ви бачите, ця кампанія пройшла досить успішно, я є офіційним кандидатом на посаду омбудсмена", - сказав він.

Правозахисник відзначив, що ситуація з виборами омбудсмена політизована: "Я розглядаюся як кандидат від опозиції, а Ніна Карпачова - як кандидат від правлячої коаліції".

"Оскільки в коаліції голосів більше, виходить, логічно припустити, що Карпачова повинна виграти. Але все-таки ще невідомо, чим це все обернеться", - вважає кандидат.

Захаров звернув увагу на те, що Карпачова, "будучи уповноваженим, зайнялася політикою, ввійшла до виборчого списку Партії регіонів".

За його словами, якщо омбудсмен йде в політику, він автоматично перестає бути правозахисником.

"Ніна Карпачова, на жаль, цього не розуміє і не визнає. На це навіть звернули уваги в Раді Європи. Як ви знаєте, був лист Ханни Северінсен і Ренати Вольвенд", - нагадав Захаров.

На його думку, заангажованість Карпачової як омбудсмена проявлялася безпосередньо в її роботі.

"У травні 2004 року щось сталося: вона стала тяжіти до Партії регіонів. Це можна побачити по президентській кампанії: її голосу не було чутно, коли представників "Пори" незаконно заарештовували", - пояснив Захаров.

"Коли подібне було 9 березня 2001 року, Карпачова особисто бігала по райвідділах і витягала звідти молодих людей... Візьміть 2005 рік, вона зробила багато політичних заяв у дусі тієї політичної сили, з якою була зв'язана", - додав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування