Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Конституційний Суд збирається з силами дістатись до конституційних змін

Середа, 17 січня 2007, 10:32

Конституційний Суд у четвер розпочне розгляд справи щодо конституційності закону про внесення змін до закону про Конституційний Суд, яким відміняється право КС переглядати ухвалені зміни до Конституції.

Із відповідним клопотанням до суду звернулися 47 народних депутатів, повідомляє прес-служба КС.

На думку авторів подання, закон суперечить положенням Конституції в цілому, оскільки Конституційний Суд позбавляється права вирішувати питання конституційності законів про внесення змін до Конституції, які набрали чинності.

Цим самим порушено конституційні принципи діяльності органів державної влади, зокрема, єдиного органу конституційної юрисдикції в Україні, за якими державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.

Депутати стверджують, що законом встановлено обмеження на реалізацію визначених Конституцією та законом про Конституційний Суд повноважень КС, що породжує "небезпечний прецедент позаконституційного втручання" законодавчої гілки влади у діяльність судової.

Як відомо, 4 серпня 2006 року Верховна Рада внесла зміни в закон про Конституційний Суд, згідно з якими юрисдикція Конституційного Суду з питань про відповідність Конституції не поширюється на закони про внесення змін до Конституції, які набрали чинності.

Автор законопроекту, член фракції СПУ Василь Цушко підкреслив, що цим законом "відміняється право КС проводити ревізію внесених змін в Конституцію". За його словами, йшлося про зміни, внесені у Конституцію у грудні 2004 року.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування