Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Політологи прогнозують новий альянс Тимошенко і януковичів проти Ющенка

Середа, 17 січня 2007, 11:33

Більшість українських політологів припускають можливість спільного голосування БЮТ та Партії регіонів за ухвалення закону про президента.

Про це свідчать результати опитування політичних експертів, проведеного Центром досліджень політичних цінностей.

Так, директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко вважає, що спільне голосування Партії регіонів і БЮТ за цей закон "абсолютно можливе".

"Але є питання чи потрібне воно? Якщо діяльність президента вже регламентована Конституцією і, відповідно, в даній ситуації я думаю, що після набрання чинності закону про Кабінет міністрів будуть розставлені всі крапки над "і" в питаннях діяльності президента", - сказав він.

Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що цілком можливо, що закон про президента буде ухвалено завдяки спільному голосуванню БЮТ і Партії регіонів.

"І головна суть цього закону не те, що нам будуть говорити про поділ влади, про відновлення балансу між галузями влади, суть цього закону буде про позбавлення загальнонаціональної легітимності статусу президента України, іншими словами це означає, що президента будуть обирати у Верховній Раді", - сказав він.

Директор Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський вважає, що саме питання про доцільність ухвалення закону про президента є досі невизначеним.

"Є позиція, яка висловлена прем’єром, але я не думаю, що до цього долучиться Тимошенко. У всякому разі, мені видається, що це скоріше формула речень, ніж справжній намір голосувати за цей законопроект, оскільки основні проблеми, які треба було вирішити для повноважень Кабінету міністрів вже фактично вирішені і будуть ще вирішуватись Конституційним Судом. А до тих пір я вважаю, що закон про президента або не буде розглядатись, або не буде підтримки збоку Юлії Тимошенко для подолання вето”, - сказав він.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко вважає, що спільне голосування БЮТ і Партії регіонів за закон про президента "теоретично можливе".

На його думку, "ситуація чергового політичного і законодавчого розміну інтересів між БЮТ і антикризовою коаліцією потенційно можлива, але відбуватись це буде лише по окремим, дуже резонансним, законопроектах", зокрема і по закону про президента, "але лише в тому випадку, якщо БЮТ отримає належні законодавчі, або інші політичні компенсації”.

Водночас директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов висловив сумнів у можливості спільного голосування БЮТ і Партії регіонів за законопроект про президента.

"Скоріше ні, ніж так. Спільне ухвалення закону про президента антикризовою коаліцією і Блоку Юлії Тимошенко можливе тільки в тому випадку, коли бачення президентських повноважень і ролі президентського інституту влади Юлії Тимошенко буде співпадати з відповідним баченням Віктора Януковича і антикризової коаліції", - сказав він.

На думку політолога, Тимошенко "не покидає думки щодо перемоги на президентських виборах 2009 року, а ставка на президентську кампанію 2009 року передбачає, що президент має зберегти за собою достатньо впливові і широкі повноваження".

На думку політолога, у питанні закону про президента інтереси Тимошенко і Ющенка "співпадають більше, аніж інтереси Тимошенко і антикризової коаліції".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування