Україні вдалося вкусити себе за хвіст тільки через 17 років

Середа, 17 січня 2007, 16:04

Україна за обсягом промислового виробництва за підсумками 2006 року вийшла на рівень 1990 року.

Про це заявив перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"За підсумками 2006 року ми, нарешті, за обсягом промислового виробництва вийшли на рівень 90-го року", - сказав Азаров на нараді з представниками місцевої влади.

За його словами, обсяг промислового виробництва за підсумками 2006 року склав 100,8% до 1990 року, тоді як обсяг сільськогосподарського виробництва - лише 63%.

Перший віце-прем'єр відзначив, що в поточному році сільському господарству виділена рекордна сума дотацій з держбюджету, але для ефективного використання цих коштів важливо забезпечити їхню достатню концентрацію.

На думку старшого постійного представника Міжнародного валютного фонду в Україні Джефрі Френкса, ріст валового внутрішнього продукту в Україні в 2007 році може скласти 4-4,5% при інфляції більше 10%.

"Наш прогноз росту - 4-4,5%. Це позитивний прогноз, але він трохи нижче, ніж прогноз уряду. Інфляція, у тому випадку, якщо буде здійснено повне перенесення останнього підвищення цін на енергоносії на споживачів, - у 2007 році може перевищити 10%", - сказав Френкс.

За його словами, уповільнення росту ВВП в Україні у 2007 році у порівнянні з 2006 роком буде обумовлено такими зовнішніми факторами, як зниження цін на сталь на світовому ринку і ростом цін на імпортні енергоносії.

У числі внутрішніх ризиків, що можуть надалі вплинути на динаміку ВВП, він назвав можливе розбалансування держбюджету за рахунок збільшення його витрат на соціальні виплати, а також збільшення монетарної маси.

За оцінками Френкса, росту ВВП буде сприяти політична стабільність і продовження структурних реформ в економіці країни.

Він додав, що одним з найбільш істотних факторів, що підштовхують ріст інфляції, є підвищення ціни на імпортний природний газ, а також збільшення споживчого кредитування.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування