Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко попросив Мороза не розбалансовувати його права

П'ятниця, 19 січня 2007, 11:06

Президент Віктор Ющенко повернув до Верховної Ради закон про Кабінет міністрів.

Президент звернув увагу, що текст закону, який надійшов на підпис, відрізняється від попередньої редакції закону.

Зокрема, у частині сьомій статті 23 Закону, який розглядається, пункт 4 виключено.

Президент наголосив, що непорушними мають залишатися, зокрема, основи здійснення державної влади, закріплені статтею 6 Конституції, за якими державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову.

"Натомість законом, який надійшов на підпис, пропонується власна інтерпретація положень Конституції України та у деяких випадках викривляється сутність та зміст Основного Закону, що може призвести до розбалансування державної влади в Україні", - наголошує Ющенко.

Відтак президент просить привести низку положень закону у відповідність із вимогами Конституції з урахуванням таких пропозицій.

Зокрема президента не влаштовує те, що коаліції надано право призначати прем’єра без подання президента, оскільки це обмежує його конституційні права.

Президент пропонує викласти статтю в такій редакції: "У разі порушення вимог Конституції та цього закону щодо внесення пропозиції стосовно кандидатури на посаду прем'єра, невідповідності запропонованої кандидатури вимогам до члена Кабміну, встановленим законом, за наявності інших підстав, передбачених Конституцією, президент інформує Верховну Раду про неможливість внесення подання щодо запропонованої кандидатури".

Також президент вказує на те, що стаття про призначення міністра оборони і міністра закордонних справ коаліцією "не відповідає положенням пункту 12 частини першої статті 85, пункту 10 частини першої статті 106, частини четвертої статті 114 Конституції.

Зауваження викликає і положення статті 19 закону, відповідно до якого повноваження члена Кабінету міністрів припиняються в разі звільнення його з посади за поданням прем'єр-міністра.

"Наведена норма не враховує особливостей звільнення міністрів, які призначаються за поданням президента, в контексті, зокрема, норм пунктів 3 і 17 частини першої статті 106 Конституції України", - зазначає Ющенко.

Також президент має претензії до частини сьомої статті 23, яка ускладнює "належну реалізацію конституційних повноважень президента щодо забезпечення національної безпеки, керівництва у цій сфері, здійснення керівництва зовнішньополітичною діяльністю держави, передбачених частиною другою статті 102, пунктами 1, 3, 17 частини першої статті 106 Конституції".

Мова йде про призначення заступників міністрів.

Крім того зауваження президента викликає і право Кабміну притягати голову місцевої державної адміністрації до дисциплінарної відповідальності, а також положення щодо контрасигнації.

Як відомо, у четвер Ющенко заявив, що повторно наклав вето на закон про Кабмін.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування