Тимошенко буксує – час переробляти партію?

Понеділок, 22 січня 2007, 10:32

Політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що фракція БЮТ і сама "Батьківщина" переживає зараз серйозну внутрішню кризу.

Про це він заявив в інтерв'ю тижневику "Профіль-Україна", повідомляють "Новости Украина".

На думку експерта, "у Юлії Тимошенко проблема, як і в переважної більшості лідерів політичних сил".

Він пояснив, що парламентські вибори пройшли за законами партійно-політичної демократії, партії мали монопольне право на участь, а виявилося, що більшість блоків не володіють загальнонаціональною структурою. "І от зараз буксують усі, звичайно і БЮТ", - зазначив Єрмолаєв.

За його словами, у Тимошенко зараз ключова проблема - це модернізація партії. "Задача перетворити її з машини, що заробляє гроші на виборах, на політичну машину", - уточнив він.

З приводу ухваленого Верховною Радою закону про імперативний мандат Єрмолаєв сказав, що він дозволить політичним силам навести порядок у своїх організаціях.

Разом з тим експерт вважає, що ухвалення даного закону - це не є вивірене, довгострокове вирішення, цей закон відіграє тактичну роль.

При цьому політолог прогнозує, що надалі на виборах популярною буде тема відмови від пропорційної системи на місцях і повернення до мажоритарки. Тому що в більшості регіонів населення незадоволене тим, як організоване самоврядування.

На питання про те, що іноді значна частина фракції БЮТ голосує врозріз з лідером, Єрмолаєв зазначив, що ці випадки свідчать про те, що, за його словами, "у фракції не все добре", десяток-півтора політиків починають відмежовуватися від БЮТ у парламенті.

На думку політолога, це пов'язано з тим, що в партійних списках БЮТ виявилося дуже багато інвесторів проекту, тобто тих, хто просто купував мандат, роблячи ставку на Тимошенко як успішного політика.

Коли ж виявилося, що помаранчева коаліція неможлива, і Тимошенко посад не одержує, ці політики зайняли нейтральну позицію. Політолог нагадав, що великий капітал завжди поважає владу.

"Я не вважаю, що вони пішли в антикризову коаліцію, просто вони зайняли позицію, яка вигідна представникам великого бізнесу", - наголосив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування