Фірташ у RosUkrEnergo вийшов з тіні Raiffeisen

Понеділок, 22 січня 2007, 11:11

Ексклюзивний постачальник імпортного природного газу на Україну - RosUkrEnergo AG - у 2007 році планує збільшити виторг від реалізації газу за межі СНД на третину - до $2,9 млрд.

Про це повідомив спів-виконавчий директор RosUkrEnergo AG Костянтин Чуйченко в інтерв'ю газеті "Коммерсантъ".

Він висловив сподівання, що цей виторг цілком покриє збитки, яких компанія зазнала у минулому році.

"Збиток від постачань російського газу в Україну на початку року склав близько $550 млн, через того що ми були змушені купувати російський газ по $230 за тисячу кубометрів і продавати по $95", - відзначив Чуйченко.

"Ще близько $300 млн збитків ми зазнали наприкінці року, через те, що туркменський газ коштував для нас у районі $126 за 1 тис. кубометрів, а продавали ми його по $95. Разом операційний збиток у нас виходить у районі $850 млн. И ми розраховуємо покрити його за рахунок експортних контрактів 2006 року", - додав він.

За словами Чуйченка, торік компанія продала 2,5 млрд кубометрів газу в Польщі, 1,9 млрд - в Угорщині, 3,5 млрд - у Словаччині і 0,8 млрд - у Румунії.

"До підбиття фінансових підсумків року я не можу сказати точну суму прибутку, але виторг з експортних контрактах 2006 року склав $2,225 млрд, і я розраховую, що він цілком покриє названу суму збитків", - сказав Чуйченко.

Він також висловив упевненість, що компанії вдасться зберегти рентабельність і в новому році: "У 2007 році RUE планує поставити в Україну не менш 55 млрд кубометрів газу середньоазіатського походження. З урахуванням транспортних витрат ми прогнозуємо маржу в середньому приблизно $2 на кожній тисячі кубометрів".

"За експортними контрактами постачання середньоазіатського газу і нашого газу з підземних сховищ складуть близько 10,5 млрд кубометрів. Ми розраховуємо одержати експортний виторг від продажу газу за межами СНД у районі $2,9 млрд", - додав він.

Чуйченко повідомив, що Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", як і раніше, не погасила RosUkrEnergo відсотки по більш ніж $300 млн боргу за поставлений у I кварталі 2006 року газ.

Менеджер "Газпрому" повідомив про зміну в складі акціонерів компанії як з російської, так і з української сторони. "Газпром" купив половину акцій RUE в австрійської дочірньої структури Газпромбанка за 2,36 млн євро. "Газпром" тепер є прямим власником половини акцій RUE", - повідомив Чуйченко.

Говорячи про долю українських партнерів "Газпрому" у СП, Дмитра Фірташа й Івана Фурсіна, він сказав: "За моєю інформацією, Raiffeisen Investment припиняє виступати в ролі номінального власника акцій Centragas Holding. Відповідно, відбулися певні кадрові зміни в координаційному комітеті RUE. У нього ввійшли безпосередньо Дмитро Фірташ, а також Девід Браун, Роберт Шетлер-Джонс і Ханно Шацман. Координаційний комітет RUE складається з восьми осіб, по чотири члени від російської й української сторін", - нагадав Чуйченко.

"Інтерфакс-Україна"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування