Європа підрубала ніжку стільця Тарасюка

Понеділок, 22 січня 2007, 14:35

Рішення Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу про перспективу членства України в ЄС сприятиме зміні зовнішньої політики України і заміні міністра закордонних справ.

Таку думку висловив політолог Вадим Карасьов, коментуючи висновки Ради міністрів закордонних справ ЄС, які стосуються переговорів з Україною щодо тексту нової посиленої угоди, повідомляє УНІАН.

"Зміна акцентів і практичних кроків української політики по відношенню до Європи і європейської політики - по відношенню до України дасть можливість виробити концептуальну зміну зовнішньої політики і в результаті - заміну міністра закордонних справ", - вважає експерт.

"Персональний конфлікт між прем'єр-міністром Януковичем і міністром закордонних справ Тарасюком буде в цій ситуації вторинним", - додав він.

На думку Карасьова, рішення Ради міністрів закордонних справ ЄС означає, що Україна залишається у невизначеній перехідній зоні.

"Формат, запропонований Євросоюзом Україні, - не то щоб так, не то щоб ні - означає, що фактично ЄС перекладає відповідальність за європейську інтеграцію на саму Україну, щоб політичні еліти самі розібралися у тому, що вони зможуть запропонувати Європі", - вважає політолог.

"Європа не бачить серед українських політичних еліт групу, яка може продемонструвати не тільки бажання, але й запропонувати політичний ресурс для послідовної євроінтеграційної політики України, проінтеграційної європейської економічної політики", - припустив політолог.

Карасьов вважає, що рішення Ради міністрів ЄС має преференційний характер для уряду Віктора Януковича.

"Усе віддано на відкуп політичній кон'юнктурі, і очевидно, що така стратегія ЄС, а точніше, повна відсутність такої стратегії, дає деякі преференції уряду Януковича і парламентській коаліції", - зазначив політолог.

"Але це означає не позитивні преференції, які мають предметне вираження, а, швидше, негативні преференції, які полягають в наданні уряду і антикризовій коаліції повної свободи дій", - пояснив він.

На думку Карасьова, "тривалий час ми матимемо не євроінтеграцію, а євроорієнтацію, тобто Європа як орієнтир". "Але реальний рух йтиме своїм дрейфом – ні туди і ні сюди, ні риба - ні м'ясо, ні до села - ні до міста", - резюмував політолог.

Як відомо, у понеділок Рада міністрів закордонних справ ЄС вирішила, що нова посилена угода з Україною не повинна передбачати ніякого майбутнього розвитку двосторонніх відносин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News