Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ЄС нарешті наважився поговорити з Україною про нову угоду

Понеділок, 22 січня 2007, 20:57

Європейський Союз готовий почати переговори з Україною про нову поглиблену угоду вже 6 лютого в ході засідання Трійка Україна-ЄС на рівні міністрів.

Про це заявив федеральний міністр закордонних справ Німеччини Франк-Волтер Штайнмайер у понеділок у Брюсселі по закінченні засідання Ради міністрів ЄС.

"6 лютого відбудеться зустріч на рівні міністрів. Це - дата, коли переговори можуть розпочатися", - сказав він.

Міністр назвав схвалення мандату про початок переговорів щодо нової поглибленої угоди ЄС і України "кроком вперед".

У зв'язку з цим Франк-Волтер Штайнмайер приділив особливу увагу новій європейській політиці сусідства, яку він назвав "однією з ключових тем Європейського Союзу".

"Ми хочемо створювати стабільність у зростаючому Європейському Союзі, але і наші відносини із сусідами також дуже важливі", - підкреслив він.

Водночас голова Місії України при Європейському Союзі Роман Шпек привітав рішення Ради міністрів ЄС зі схвалення мандату Європейської комісії на початок переговорів щодо нової посиленої угоди Україна-ЄС.

"Я вірю, що в результаті цих переговорів вдасться підготувати нову, амбіційну угоду, яка буде відповідати євроінтеграційним прагненням України і буде сприяти перекладу відносин між Україною і Європейським Союзом на рівень політичної асоціації й економічної інтеграції", - заявив Шпек в інтерв'ю українським журналістам у понеділок, коментуючи ухвалене в Брюсселі рішення.

Крім того, голова Місії висловив надію, що робота української переговорної команди буде проведена на "амбіційному і високому рівні".

Шпек відзначив, що одним з важливих елементів наступної інтеграції України у внутрішній ринок ЄС може стати створення зони вільної торгівлі, положення про що буде включено до нової посиленої угоди.

Разом з тим Шпек підкреслив важливість для України "залишити двері Євросоюзу відкритими".

"Європейська політика сусідства повинна залишатися інструментом розвитку відносин ЄС із сусідами Європи. Разом з тим для нас ЄПС може складати інтерес тільки тоді, коли вона буде передбачати чітку диференціацію між сусідами Європи і європейських сусідів ЄС. Така диференціація може бути досягнута тільки шляхом визнання перспективи членства європейських країн-партнерів ЄПС", - сказав він.

У зв'язку з цим голова Місії висловив співчуття, що в схваленому мандаті Європейський Союз "не зміг зробити такий крок".

"Інтерфакс-Україна"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування