Гайдук у США наводив мости з Бушем і шукав союзників по безпеці

Вівторок, 23 січня 2007, 10:11

Під час свого візиту до США секретар Ради нацбезпеки Віталій Гайдук головну увагу під час зустрічей приділив налагодженню сталого механізму співпраці між РНБО України та апаратом президента США.

Про це повідомляє прес-служба апарату РНБО.

22 січня у Вашингтоні в рамках робочого візиту до США Гайдук зустрівся з американським колегою — радником президента США з питань національної безпеки Стівеном Хедлі, а також із помічником віце-президента США з питань національної безпеки Джоном Ханною.

На зустрічах, зокрема, йшлося про координацію дій щодо забезпечення енергетичної безпеки України, її майбутнього вступу до СОТ, а також оптимізацію партнерства на двосторонньому рівні.

У ході зустрічі зі Стівеном Хедлі секретар РНБО передав особисте послання президента України Віктора Ющенка своєму американському колезі Джорджу Бушу, а також підтвердив запрошення президенту США відвідати Україну.

Центральним питанням бесіди Віталія Гайдука із сенатором Річардом Лугаром було забезпечення енергопостачання в Європу.

Посилаючись на свій виступ напередодні Ризького саміту НАТО, сенатор підтвердив готовність Конгресу США сприяти енергетичній безпеці України.

У ході переговорів секретаря РНБО з першим заступником міністра енергетики США Клеєм Селлом сторони обговорили питання енергетичної безпеки євразійського регіону, спільних проектів в ядерній енергетиці, досвіду Сполучених Штатів у сфері впровадження енергозберігаючих технологій, яким би могла скористатися Україна, а також перспектив залучення американських інвесторів в українську нафтогазову галузь.

Під час зустрічі Віталія Гайдука з керівництвом корпорації "Боїнг" було обговорено стан поточного співробітництва. Зокрема, сторони наголосили на значному позитивному досвіді такої співпраці в рамках програми "Морський Старт", яка з 1995 року виконується із залученням українських ракетобудівників.

Під час зустрічі з керівництвом Міністерства оборони США сторони обмінялися думками щодо пріоритетних напрямів взаємодії України та Сполучених Штатів у сфері військового співробітництва.

Серед запланованих на вівторок, 23 січня заходів — зустріч із сенатором Джоном МакКейном, експертами Центру стратегічних міжнародних досліджень та Херітедж Фаундейшн.

У вівторок Віталій Гайдук відбуде до Києва.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування