Якщо Мороз підпише закон про Януковича, почнеться війна

Вівторок, 23 січня 2007, 13:36

Політологи не виключають, що підписання головою Верховної Ради Олександром Морозом закону "Про Кабінет міністрів" може призвести до конституційної кризи.

Таку думку політологи висловили у вівторок на прес-конференції в УНІАН.

Зокрема, президент Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв зазначив, що в законі про Кабмін дійсно є норми, які значно суперечать Конституції.

Політолог констатує, що на сьогоднішній день бажання домовитись у політиків немає – "кожен шукає можливість забезпечити власну монополію на владу".

"Мороз підпише закон і він вступить в дію. У нас почнеться війна на рівні інституцій влади – між президентом і парламентом, між президентом і Кабміном, між президентською командою та коаліцією", - переконаний Єрмолаєв.

Він не виключає, що криза буде "не лише політичною а й конституційною - коли гілки влади не зможуть виконувати своїх конституційних обов’язків".

На думку експерта, після цього відбудеться "форсоване" звернення до КС, який не виключено відмінить рішення парламенту та змусить політиків домовлятись.

"Зараз в парламенті є можливість голосувати конституційною більшістю – це загроза для переходу холодної війни в горючу форму - тобто у відкрите протистояння", - попередив Єрмолаєв.

Водночас, він назвав вчорашнє рішення Мукачівського суду "політичним рейдерством".

У свою чергу, голова правління Центру політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко наголосив, що нинішні події свідчать, що необхідно реформувати судову систему.

На його переконання, вирішення кадрових та конституційних питань в судах першої інстанції є ненормальним.

Крім того, директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що зараз розпочалась "війна юридичних аргументів".

Карасьов переконаний, що саме в ситуації, коли мовчить Конституційний Суд "вступають в дію "Мукачівський, Печерський і інші суди".

Політолог не виключає, що рішення Мукачівського суду дає політикам паузу для пошуку політичного компромісу.

"Якщо всі будуть воювати через закони, то закони просто будуть беззмістовні – їх ніхто не буде виконувати, а в цьому ніхто не зацікавлений", - додав він.

УНІАН

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування