Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Карпачова хоче бути в опозиції і при владі одночасно

Середа, 24 січня 2007, 09:33

Колишній омбудсмен Ніна Карпачова не вважає, що її приналежність до Партії регіонів завадить їй захищати права людини.

"Я захищаю права конкретної людини, а не політичних партій. І тому жодним чином не інтегрована в поточні справи і стратегічні плани Партії регіонів", - сказала вона в інтерв'ю "Известиям в Украине".

За словами Карпачової, у списках Партії регіонів вона опинилася, "щоб після скасування мажоритарки використати єдину можливість балотуватися кандидитом у депутати Верховної Ради".

Водночас вона вважає, що омбудсмен повинен знаходиться в опозиції до влади.

"Цьому непросто слідувати на практиці: часто омбудсмен залишається один у своєму протистоянні системі", - сказала депутат.

У той же час на питання, як вона може знаходиться в опозиції до влади, якщо її кандидатуру повторно на посаду омбудсмена висуває спікер Олександр Мороз, а сама вона є депутатом від правлячої коаліції, Карпачова відповіла:

"Протягом перших двадцяти днів, відведених на висування, не визначився жоден із кандидатів. Багато хто дивувалися, чому Карпачова не активізується і наче самоусунулася від настільки важливого процедурного моменту. Я вирішила чекати доти, поки не з'явиться альтернативний кандидат. З'явився Євген Захаров. Знаю його давно. Провели з ним чимало спільних правозахисних акцій, у тому числі прес-конференцію з такої гострої проблеми, як запобігання катуванням".

"Але повернемося до процедури. У профільному парламентському комітеті склалася непроста ситуація, коли розглядалося питання про відповідність кандидатів вимогам закону: п'ять голосів за Євгена Захарова і стільки ж могло бути проти. Моє голосування на його підтримку виявилося вирішальним", - додала вона.

Карпачова також зазначила, що за її "спиною — досвід відкритої опозиційної боротьби зі старим режимом".

"П'ять років чекала на зустріч з Кучмою під час його перебування на посаді президента. І все-таки за моєю вимогою він прийняв мене — під час помаранчевої революції. Тоді я просила про одне: не допустіть кровопролиття. Вдруге довелося поговорити з Леонідом Даниловичем, коли він уже склав президентські повноваження. Не менше трьох годин тривала наша зустріч. Дав зрозуміти: чим частіше радився б з омбудсменом, тим менше би наробив помилок", - розповіла вона.

Водночас, за словами Карпачової, з нинішнім президентом Віктором Ющенком вона зустрічалася вже кілька разів.

"Більше того, за участю його секретаріату вдалося провести (вперше!) спільну перевірку умов утримання в місцях позбавлення волі в Криму і на Львівщині, у Донбасі і на Житомирщині... Ющенко особисто відвідав Коростенську колонію в Житомирській області. Потім подзвонив мені і не без обурення розповів, у якому страшенно зношеному взутті ходять ув’язнені", - сказала вона.

На питання про перспективи її повторногоо обрання на посаду омбудсмена, Карпачова відповіла:

"Кажуть, самовпевненість небезпечна, а непевність грішна.Слава Богу, я не страждаю ні тим, ні іншим...Я твердо вирішила: якщо вже продовжувати омбудсменську діяльність, яку я почала 14 квітня 1998 року, то тільки через процедуру переобрання. Так що настрій робочий".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...